Chinese bankbiljetten AFP

China devalueert munt

time icon

China heeft zijn munt, de yuan, gedevalueerd met bijna 2 procent. Het is de grootste waardevermindering van de nationale munt sinds 1994. De yuan staat nu op het laagste niveau ten opzichte van de dollar in drie jaar. 

De devaluatie volgt op een reeks economische tegenslagen in China. Dit weekeinde werd bekend dat de Chinese uitvoer in juli met meer dan 8 procent is ingezakt door de afnemende vraag uit Europa, de Verenigde Staten en Japan. Bovendien is de economische groei in China in 25 jaar niet zo laag geweest, al staat die nog altijd op 7 procent. De koersen op de Chinese effectenbeurs zijn de laatste maanden ook gekelderd.

De beurkoersen in Europa en in Japan gingen omlaag na de bekendmaking van de devaluatie.

"Eenmalige aanpassing"

De Chinese centrale bank presenteert de devaluatie van de munt als een eenmalige aanpassing aan de omstandigheden in de markt. Deskundigen denken dat het ook het begin kan zijn van een reeks waardeverminderingen van de munt.

Ten opzichte van de euro is de yuan binnen een jaar 20 procent meer waard geworden, waardoor Chinese producten in Europa duurder zijn geworden. Europa is de belangrijkste handelspartner van China.

Een Amerikaanse manager zei dat China juist een sterke munt nodig in verband met de groeiende consumptie van het land. De internationale economie heeft niet meer producten uit China nodig, maar een grotere vraag, zei hij, en een sterke munt komt China daarbij van pas. 

STER Reclame