De roltrap op station Vijzelgracht is de langste van de Noord/Zuidlijn ANP

Nu Imtech uitstel van betaling heeft aangevraagd, maakt het Amsterdamse gemeenteraadslid Bart Vink (D66) zich grote zorgen over de oplevering van de Noord/Zuidlijn. Imtech installeert onder meer de liften en de roltrappen op de nieuwe metrostations. "Het bedrijf is een heel belangrijk onderdeel van de afbouw van de metrolijn", zegt Vink. "Zonder Imtech hebben we een groot probleem."

Het raadslid is bang dat de ingebruikneming van de metrolijn opnieuw ernstige vertraging oploopt en dat de kosten daardoor verder stijgen. De lijn zou eigenlijk al vier jaar geleden worden opgeleverd. Bovendien is het project enkele miljarden duurder uitgevallen. "Ik hoop maar dat we de risico's met Imtech goed in kaart hebben gebracht en dat de wethouder maatregelen heeft klaarliggen om ervoor te zorgen dat die vertraging er niet komt."

'Snel duidelijkheid'

Verkeer-wethouder Pieter Litjens (VVD) noemt het zorgwekkend dat zo'n grote partij in surseance verkeert. Hij zegt dat het nog onduidelijk is wat de financiële problemen betekenen voor de Noord/Zuidlijn. "Het hangt in grote mate af wat er de komende dagen gebeurt met Imtech. Maakt het onderdeel waar wij mee te maken hebben een doorstart? Als dat lukt, maak ik me minder zorgen."

Imtech is met hoofdaannemer Visser & Smit verantwoordelijk voor de afbouw van de metrostations, legt Litjens uit. "Het hele contract van 300 miljoen euro moet worden afgemaakt, anders gaat die metro niet rijden. Als Imtech failliet gaat, moet Visser & Smit de werkzaamheden overnemen. Wij gaan ze daarmee helpen. Ik hoop dat die mensen hun werk kunnen afmaken."

'Groot probleem'

D66'er Vink wijst erop dat verschillende infra-projecten in de stad samenhangen met de oplevering van de Noord/Zuidlijn. Het gaat onder meer om nieuwe gebouwen op de Zuidas en het verleggen van tramroutes. "De Noord/Zuidlijn moet wel gaan rijden in oktober 2017. Als dat later wordt, hebben we met elkaar een groot probleem."

De zorgen van Vink worden gedeeld door andere fracties in de gemeenteraad, meldde AT5 gisteren.

STER reclame