Technici herstarten de kerncentrale bij Satsumasendai op het eiland Kyushu
NOS Nieuws

Eerste kernreactor Japan herstart

In Japan is voor het eerst in twee jaar weer een kernreactor opgestart. Volgens de eigenaar van de kerncentrale verliep het opstarten van Sendai 1 op het eiland Kyushu zoals gepland. Het elektriciteitsbedrijf denkt dat het binnen drie dagen weer stroom van de centrale kan leveren.

Nu is slechts een van de twee reactoren van de centrale opgestart. Als alles goed gaat, gaat de andere in september of oktober weer draaien.

Test

"Het is afwachten of alles weer helemaal veilig is, dat wordt nu bekeken", zegt correspondent Marieke de Vries. De komende dertien maanden wordt nauwlettend in de gaten gehouden hoe de centrale het doet.

Het is ook een test voor de nieuwe toezichthouder op de kerncentrales, die er kwam na de kernramp bij Fukushima. "Deze toezichthouder zou een stuk strenger zijn, maar hier in Japan bestaat de indruk dat er voor deze herstart alleen is gekeken naar de papieren", zegt De Vries. "De protesten gaan door, want veel mensen vertrouwen het nog steeds niet."

Japanse kerncentrale weer opgestart

Kernramp

Na de ramp in Fukushima in 2011, die werd veroorzaakt door een aardbeving en een tsunami, werden alle 48 kerncentrales in Japan gesloten. Ze zijn sindsdien gecontroleerd en waar nodig aangepast, om aan nieuwe strengere eisen te voldoen. Zo zijn er hogere dijken gebouwd die tsunami's moeten weerstaan.

Een meerderheid van de Japanners is tegen kernenergie, maar premier Abe wil de centrales weer in gebruik nemen. Door het wegvallen van de eigen kernenergie heeft Japan veel fossiele brandstoffen moeten importeren. Dat heeft het land tientallen miljarden euro's gekost. Abe wil dat 20 procent van de nationale energievoorziening door kerncentrales wordt geleverd.

Een splijtstaaf wordt in een reactorvat van Sendai gestopt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl