Een man die ervan wordt verdacht dat hij op de politie heeft geschoten, ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis | AFP

In de Amerikaanse stad Ferguson is de noodtoestand afgekondigd, nadat de herdenking van Michael Brown gisteren was uitgelopen op rellen. Een demonstrant die op de politie schoot is door agenten neergeschoten en gearresteerd. Hij ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

"De recente gewelddadigheden worden niet getolereerd in deze stad, waar het afgelopen jaar zo hard is gewerkt om de gemeenschap weer op te bouwen en sterker te maken", zei een regionale bestuurder in een verklaring.

Nu de noodtoestand geldt, heeft de federale politie het voor het zeggen in Ferguson. 

Demonstranten

In Ferguson werd gisteren de zwarte tiener Michael Brown herdacht. De ongewapende jongen werd een jaar geleden door een blanke politieman doodgeschoten.

De herdenking verliep in eerste instantie rustig, maar later braken er toch rellen uit, waarbij door zowel demonstranten als door de politie is geschoten.

'Leugens'

De man die is aangehouden is de 18-jarige Tyrone Harris. Hij zou op de politie hebben geschoten. Agenten schoten hem daarna neer. 

Zijn vader zegt dat zijn zoon ongewapend was en noemt de aanklachten leugens.

Racisme

Na de dood van Brown waren er dagenlang protesten en rellen in Ferguson. Ook in andere steden braken toen rellen uit. De demonstranten beschuldigden de overwegend blanke politiemacht van racisme.

STER reclame