De reddingsbrigade trekt aan de bel
De reddingsbrigade in actie op de Overijsselse Vecht ANP

De Reddingsbrigade Nederland trekt aan de bel omdat er dit zwemseizoen al net zoveel dodelijke zwemongevallen zijn geweest als in het hele vorige seizoen. Het zwemseizoen loopt van 1 mei tot 1 oktober.

Een jaar geleden kwamen negen mensen in en op het water om het leven, dat aantal is nu al gehaald. Volgens de reddingsbrigade zijn dat er mogelijk nog meer omdat van enkele geredde slachtoffers die naar het ziekenhuis zijn gebracht niet bekend is of ze het uiteindelijk hebben overleefd.  

Volgens de reddingsbrigade houden mensen veel te weinig rekening met de risico's van water. Minder mensen kunnen goed zwemmen en zwemmers houden onvoldoende rekening met de sterke stroming in het water, zegt directeur Van Mourik. 

Hulpverleners van de brigade moesten alleen al de afgelopen week 1763 keer in actie komen omdat recreanten in nood kwamen. In de afgelopen zomermaanden ging het in totaal om 6362 keer.   

In totaal werden volgens Van Mourik dit jaar al 188 mensen uit een levensbedreigende situatie gered. 

Slecht toezicht

"Bij alle dodelijke ongevallen speelde tenminste een van de aspecten mee waar we juist voor waarschuwen, zoals onvoldoende toezicht door ouders, gebrekkige zwemvaardigheid of onverantwoord gedrag. We zullen nog meer ons best moeten doen om mensen duidelijk te maken dat water heel leuk is, maar ook echt risicovol. Als mensen daar rekening mee houden kunnen meer ongevallen voorkomen worden." 

De directeur van de reddingsbrigade wijst erop dat een ernstig ongeluk een grote impact heeft op de vrijwilligers "ondanks de stevige opleiding die ze hebben gehad".

Na de commotie afgelopen week over de zeevonk langs een deel van de Noordzeekust en de zoekactie naar een vermiste zwemster bij Zandvoort, hoopt Van Mourik dat badgasten in de resterende weken van de zomer voorzichtig zijn.  

"Ga vooral zwemmen op een locatie waar toezicht wordt gehouden door de reddingsbrigade, dan kan je lokaal ook informeren naar de omstandigheden ter plaatse en is er in ieder geval hulp in de buurt als dat nodig is. Voorkom dat je in onze registratie terechtkomt, dan heeft iedereen een leuke dag." 

Hij verwijst in verband daarmee naar tips die op de website van de reddingsbrigade Nederland zijn te vinden.

STER reclame