Netzpolitik

Het Duitse Openbaar Ministerie verdenkt twee journalisten niet langer van het plegen van landverraad. De twee hadden op hun blog Netzpolitik.org passages van documenten van de binnenlandse veiligheidsdienst gepubliceerd.

Ze schreven onder meer over plannen van de veiligheidsdienst om het toezicht op internet uit te breiden. Volgens het OM blijkt uit onderzoek dat de journalisten zich baseerden op geheime informatie, maar dat ze geen landverraad hebben gepleegd. 

Er wordt nog wel onderzoek gedaan wie de passages heeft gelekt. Volgens het OM is het nog onduidelijk wie het beroepsgeheim heeft geschonden. 

Ontslag OM-chef

In Duitsland leidde de verdenking van de journalisten tot veel ophef. De journalisten spraken van intimidatie en een aanval op de persvrijheid. Ook de minister van Justitie, Heiko Maas, vroeg zich af of de beschuldiging van landverraad niet te zwaar was aangezet. 

Na alle kritiek werd verwacht dat de chef van het Duitse OM zou opstappen, maar in plaats daarvan beschuldigde hij de minister van ongeoorloofde inmenging in de onafhankelijkheid van justitie. Daarop werd hij vorige week dinsdag door Maas ontslagen.  

STER reclame