'Beste IAAF, we kunnen je niet meer vertrouwen'

"Beste IAAF, we kunnen jullie niet meer vertrouwen. Jullie maken onze sport kapot. We moeten nu in actie komen." 

Met die woorden begint de opmerkelijke videoboodschap die Duitse atleten, onder wie de regerend olympisch en wereldkampioen discuswerpen Robert Harting, de wereld in slingerden via YouTube.

Vorige week werd onder andere door de Duitse televisiezender ARD gemeld dat een bron bij de IAAF zelf inzage zou hebben gegeven in de resultaten van 12.359 bloedtests van meer dan 5.000 atleten. Daaruit blijkt dat vanaf 2001 maar liefst 55 gouden olympische en WK-medailles op langeafstandsnummers zijn gewonnen door atleten die verdachte waarden toonden.

'Schone atleten, geen monsters'

De vraag is nu of de IAAF die verdachte waarden bewust in de doofpot heeft gestopt. De aanklacht van de Duitse atleten is in ieder geval wel rechtstreeks gericht aan de internationale atletiekfederatie. "Jullie vinden geld belangrijker dan atleten" en "ik wil hardlopen tegen schone atleten, niet tegen monsters", stellen onder anderen Robert Harting en 800 meterloper Robin Embranchera.

"Wij eisen eerlijkheid, integriteit en transparantie", besluiten de atleten die de actie extra kracht bij willen zetten door het gebruik van een hashtag: #hitIAAF.

STER reclame