Flickr / Andrea Catelli / CC BY 2.0
NOS Nieuws

Jeu de boules als olympische sport, hopen de Fransen

Jeu de boules, pardon, petanque als olympische sport. Dat is voor veel Fransen het doel van de Olympische Spelen van 2024, die Parijs wil organiseren. Een uitgelezen kans voor de miljoenen Fransen die het spel beoefenen, en daarom zijn de petanque-spelers en hun sportbond een campagne begonnen.

In de Jardin du Luxembourg, een van de grootste en mooiste parken van Parijs, is een groot petanque-veld ingericht. Zo'n twintig spelers, voornamelijk mannen, zijn druk in de weer met het spel. "Er wordt hier heel serieus gespeeld", zegt correspondent Frank Renout in het NOS Radio 1 Journaal. "Mensen hebben zelfs een meetlint mee om te meten welke bal het dichtst bij het kleine balletje is geëindigd."

De spelers hebben magneetjes aan een touwtje zodat ze niet hoeven te bukken om hun ballen op te rapen. "Het is een bloedserieuze sport. Jij was nog niet eens geboren, toen ik al petanque speelde", zegt een van hen tegen Renout. In 1965 gooide hij zijn eerste ballen. "Maar toen trouwde ik en kregen we kinderen, dus kon ik niet iedere dag meer spelen."

Olympisch kandidaat

Parijs heeft in juni formeel kandidaat gesteld om de Olympische Spelen in 2024 te organiseren. De nationale petanque-bond, de CMSB, wil van de sport een officiële olympische sport maken. En dan het liefst natuurlijk vanaf het jaar dat de Spelen naar Frankrijk zouden komen. Op de radio maakte de voorzitter van de bond dat bekend.

ANP

"Petanque wordt in 160 landen gespeeld", zegt Renout. "Er zijn Franse kampioenschappen en wereldkampioenschappen. Er is zelfs een Duitse 'Petanque Bundesliga'. Alleen al in China zijn er 200 miljoen beoefenaars van de sport, beweert de voorzitter van de Franse bond."

Miljoenen spelers

Op de Franse televisie werd onlangs een reportage getoond over een Chinees dorp waar petanque een verplichte sport is, vertelt Renout. "Maar niet alleen Frankrijk en China, ook in Marokko, Maleisië, Cambodja, Kroatië, Zweden en Zwitserland wordt door miljoenen mensen gepetanquet. De Fransen hopen dan ook op de steun van al die mensen. En van de fans die er wereldwijd zijn, die bij de Olympische Spelen kunnen komen kijken."

Ondertussen wordt in de Jardin du Luxembourg door de spelers nog steeds druk getwist over wie nou welke bal weg moet stoten. Waar ze het wel over eens zijn, is of petanque een olympische sport moet worden. "Prima idee", zegt een van hen. "Waarom zou petanque geen olympische sport kunnen zijn, maar tennis bijvoorbeeld wel?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl