Wrakstukken van de MH17 in een loods op vliegbasis Gilze-Rijen
NOS Nieuws

Internationaal overleg over MH17-rapporten

Vertegenwoordigers van zes landen praten vandaag en morgen in Nederland over de ramp met vlucht MH17. Ze zijn hier op uitnodiging van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Ze gaan de twee OVV-conceptrapporten over de toedracht van de crash en de vliegroute bespreken.

Dat hebben woordvoerders uit Maleisië en Oekraïne bevestigd tegenover de NOS. Bij de bespreking zijn verder deskundigen aanwezig uit die landen en uit Rusland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië. De OVV wil zelf niets zeggen over de bijeenkomst.

Begin juni heeft de OVV haar conceptrapporten naar vergelijkbare onderzoeksraden in deze landen gestuurd voor commentaar. Zij hadden zestig dagen de tijd om te reageren, tot begin augustus. Komende dagen bespreken ze gezamenlijk de commentaren. In oktober zal de OVV de eindrapporten publiceren.

Details

Hoewel de OVV tot die tijd niets wil zeggen over de inhoud van beide verslagen, zijn via media en luchtvaartautoriteiten al enkele details bekend geworden. Zo staat volgens CNN in het rapport dat pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne vlucht MH17 met een raket uit de lucht hebben geschoten. De Amerikaanse nieuwszender meldde dat vorige maand op basis van anonieme bronnen die een conceptrapport van de raad hebben gelezen.

Zowel het type raket als de baan die die gevlogen heeft, wordt volgens CNN in het rapport beschreven. Ook zou de raad de plek vermelden waarvandaan de raket is afgevuurd. Dat gebied was op 17 juli 2014 in handen van de separatisten.

In de Volkskrant sprak een bron op het Binnenhof dat laatste juist tegen. "In het rapport staat alleen dat het vliegtuig is neergehaald door een Buk-raket. Maar niet waar die raket vandaan kwam of wie er op het knopje heeft gedrukt."

Vraagtekens

Luchtvaartautoriteiten in Moskou lieten weten dat de twee conceptrapporten meer vragen oproepen dan antwoorden geven. De Russische raad voor de luchtvaart zet vraagtekens bij zowel de technische gegevens als de argumentatie in de rapportage. "Onze specialisten hebben een hele rij bezwaren opgesteld", zei de woordvoerder van de Russische raad.

De ramp met MH17 op 17 juli vorig jaar kostte aan 298 mensen het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl