'Ajax repeterend verhaal, Feyenoord schreeuwt om Elia'

Studio Voetbal 8 augustus 2015 NOS

In Studio Voetbal gaat het zondagavond vooral over de week van Ajax en Feyenoord. Of anders gezegd: over de week van Rapid Wien en Dirk Kuijt. 

"Het is een repeterend verhaal", aldus Sjoerd Mossou over de uitschakeling voor de Champions League. "Ajax heeft een hele reeks van dit soort wedstrijden gehad. Acht jaar geleden was het FC Kopenhagen en maakten Urby Emanuelson en Thomas Vermaelen de fouten. Je hoorde toen precies dezelfde dingen, over jeugd en opleiding. Eigenlijk is er niks veranderd."

"Het gaat hartstikke mis", zegt Arno Vermeulen. Jan Mulder is het daar niet mee eens:  "Zo slecht was Ajax niet in Wenen. De eerste helft werd er gewoon goed gespeeld. En thuis was het hier en daar ook goed. We hoeven niet alles de afgrond in te lullen."

'Ajax een repeterend verhaal'

'El Ghazi wordt nieuwe Depay'

Ajax herstelde zich zondag met een 3-0 zege op AZ. Volgens Vermeulen is dat niet zo raar. "AZ is zes basisspelers kwijtgeraakt. Dit was een normale overwinning."

Een lichtpunt in Alkmaar was Anwar El Ghazi, die met een prachtige goal de score opende en met een kopbal ook nog de tweede Amsterdamse treffer voor zijn rekening nam. De reactie na zijn eerste goal, met de vinger op zijn mond de critici de mond snoerend, kan niet iedereen waarderen. "Kinderlijk gedrag", zegt Mulder.

Van Hooijdonk denkt dat El Ghazi spijt heeft en prijst de rechtsbuiten van Ajax. "Hij heeft veel potentie. Ik denk dat hij de nieuwe Depay gaat worden en straks voor heel veel geld gaat vertrekken."

'El Ghazi wordt de nieuwe Depay'

'Zie liever Ginola dan Kuijt'

Bij Feyenoord stal de teruggekeerde Dirk Kuijt de show tegen FC Utrecht (3-2). De 35-jarige aanvaller maakte vanaf de strafschopstip de 3-1, maar volgens Mossou ging zijn rol veel verder dan dat.

"Feyenoord stond na de 1-1 op instorten", aldus Mossou. "Toch zakten ze niet door het ijs. Het is amateurpsychologie, maar hij zorgt ervoor dat het elftal rechtop blijft staan." Mulder is niet overtuigd: "Ik zie liever David Ginola dan Kuijt."

Vermeulen ziet naast Kuijt ook een belangrijke rol weggelegd voor Colin Kazim-Richards: "Als twaalfde man. Michiel Kramer gaat in de spits spelen en de vraag is of Kazim-Richards echt de twaalfde man wordt of dat Feyenoord last van hem gaat krijgen."

'Ik zie liever Ginola dan Kuijt'

'Feyenoord moet Drenthe halen'

Volgens Pierre van Hooijdonk heeft Feyenoord nog wel wat nodig, om te beginnen Eljero Elia, die zaterdag nog niet meedeed. Bilal Basacikoglu kan hem niet bekoren. "Dit elftal schreeuwt on Elia, iemand die een man uitspeelt. Of Kramer of Kazim nu in de spits staat, met Elia gaat de spits meer scoren."

Van Hooijdonk heeft nog een tip voor de clubleiding: Royston Drenthe halen als linksback. "Ik zou het doen, het zou voor mij een goede oplossing zijn", aldus de oud-spits van Feyenoord. Mossou acht de komst van Drenthe onwaarschijnlijk: "Mijn zegen hebben ze, maar ik zie Martin van Geel niet Drenthe halen."

'Feyenoord schreeuwt om Elia'