NOS Sport

Met oog op Rio voelt zilver voor Kromo als goud

Blije Kromowidjojo na zilver: zo blijf je gretig

Kort nadat Bronte Campbell ervandoor ging met het goud en Ranomi Kromowidjojo onttroonde als koningin van de 50 meter vrije slag, stond er op het gezicht van 'Kromo' niets anders dan een grote lach.

"Ik ben heel blij met zilver in een supersterk veld. Ik zwom de beste tijd van dit seizoen, dus ik kan hier heel tevreden mee zijn."

Nieuwe concurrente

Dat Kromowidjojo, wiens tijd op de 50 vrij al drie jaar op rij goed was voor goud, nu geen goud heeft lijkt haar dus niet te storen. Ze kijkt juist naar de positieve kant van tweede worden. "Zo blijf je eager en gretig voor komend seizoen. Natuurlijk wil je altijd goud, maar uiteindelijk moet ik realistisch zijn. Dus voor nu is dat supergoed."

De tweede plaats zegt volgens Kromowidjojo dan ook nog helemaal niets over de Olympische Spelen. "Vaak is de wereldkampioen niet degene die op de Spelen gaat winnen. Op sommige afstanden is het wel al duidelijker, maar op mijn afstand is het zeker nog niet beslist. Dat wordt volgend jaar nog wel een gevecht".

Olympische Spelen enige dat telt

Alles lijkt bij Kromowidjojo dan ook te draaien om de Olympische Spelen. Met de Australische Bronte Campbell, die ook goud won op de 100 meter vrij, heeft ze er een nieuwe rivaal bij. "Zij is zeker de sprintkampioen en wordt een grote concurrent voor volgend seizoen." Maar echt onder de indruk lijkt Kromo nog niet te zijn: "Qua tijden viel het allemaal wel mee. Ik had eigenlijk verwacht dat er wel een 23-er gezwommen moest worden voor het goud."

Wat gaat de Groningse eraan doen om volgend jaar zelf weer de sterkste te zijn? "Qua training en planning ga ik niet echt andere dingen doen. Het zit hem in hele kleine dingen. Wat doe je in het weekend en buiten de trainingen om? Je moet juist de goede keuzes maken buiten het zwembad. Nog strakker leven en heel veel nee zeggen."

Haar trainer Patrick Pearson was ook tevreden over de prestatie van Kromowidjojo: "Voor mij is de zilveren medaille wel heel veel waard. Van tevoren had ik niet verwacht dat ze met deze tijd zilver zou halen, maar je tekent ervoor."

Pearson zag zijn zwemster op tijd haar vorm vinden en is vol vertrouwen voor Rio. "Ik zie de oogkleppen alweer opkomen. Dat brengt zoveel meer: alles wat ze doet is van kwaliteit en scherp. Niet alleen in het zwembad, maar ook daarbuiten. Dan is ze bijna buitenaards. Dat kan zij gewoon een jaar vasthouden en dat gaat ze ook doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl