NOS Sport

Dubbeldam zoekt en vindt bevestiging op weg naar Aken

Dubbeldam: alleen voor de buitenwacht favoriet

"Ik hoop hier de bevestiging te krijgen dat Zenith en ik er klaar voor zijn." Springruiter Jeroen Dubbeldam is naar het CSI in Ommen afgereisd om de puntjes op de i te zetten voor de EK, die komende week in Aken beginnen. "Als je te lang geen concours doet, raak je uit het ritme. En dat is nooit goed. Vandaar dat ik met hem naar Ommen ben gekomen."

Als olympisch kampioen van 2000, destijds met De Sjiem, en regerend wereldkampioen, met Zenith, geldt Dubbeldam in Aken als voornaamste troef van Nederland. "Ik begrijp dat ik voor de buitenwereld een favoriet ben, omdat ik als wereldkampioen naar de Europese kampioenschappen ga. Maar in ons wereldje ligt dat toch iets anders."

"We zijn met paarden bezig en dat is toch nog iets anders dan dat je voor jezelf een sport beoefent. Als mijn paard in orde is, schat ik ook mijn kansen hoog in natuurlijk, omdat ik weet dat wij het kunnen. Maar ik weet ook dat er minstens vijftig anderen zijn die het ook kunnen. Het ligt zó dicht bij elkaar."

Driesterrenwedstrijd

De test in Ommen verloopt naar wens, al dwingt Dubbeldam zijn paradepaardje niet tot het uiterste. De Grote Prijs van zondag mag de ruin overslaan als hij de lichtere driesterrenwedstrijd van zaterdag op bevredigende wijze volbrengt. En daarin slaagt Zenith. Hij brengt Dubbeldam zonder fouten over de hindernissen.

Het levert de 42-jarige ruiter een goed gevoel op. "Wel een tijdfoutje, dus voor de buitenwereld was het misschien niet goed genoeg. Maar ik was niet met de tijd bezig. Het ging mij er alleen om het goede gevoel te krijgen. Ik heb hier en daar nog een galopsprongetje extra gemaakt om te kijken of ik de controle over hem had. Nou, het werkte allemaal goed. Dus ik ga met een goed gevoel naar Aken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl