Langs de Wolga: de oorlog in Oekraïne

  • Gert-Jan Dennekamp

    Verslaggever

  • Gert-Jan Dennekamp

    Verslaggever

De Krim, de oorlog in Oekraïne, het lijkt allemaal ver weg op de Oktober Revolutie waar we de Wolga mee afreizen. Maar voor sommige passagiers op het cruiseschip is het deel van hun leven.

Ljoedmilla woont in Sinferopel, de hoofdstad van de Krim. Ze ziet de annexatie door Rusland als een bevrijding. "Volgens ons is het niet bezet. De Krim is altijd Russisch geweest en zal dat ook blijven. Iedereen weet dat uit de geschiedenis."

Maar daar is een andere passagier het niet mee eens. Alexander ziet niet wat Rusland met de Krim moet. Hij vindt Poetin een goede president, maar sommige dingen die hij doet begrijpt hij niet. "Wat heeft het voor zin om zo'n schandaal te schoppen omwille van de Krim?"

Deel 4 van de Ruslandserie Langs de Wolga van verslaggever en oud-correspondent Gert-Jan Dennekamp.

Langs de Wolga: de oorlog in Oekraïne

Soldaten

We meren aan in de stad Samara. Een uurtje buiten de stad liggen graven van Russische soldaten die in Oekraïne zijn gestorven. Het graf van soldaat Alexander ligt er ook. Hij stierf vorig jaar augustus.

Alexander nam deel aan de annexatie van de Krim en kreeg daarvoor een speciale onderscheiding. Daarna ging hij opnieuw op missie. Zeven dagen later was hij dood. Volgens de officiële lezing is hij tijdens een training in het zuiden van Rusland overleden. Maar dorpelingen vertellen dat hij stierf in de strijd in Oekraïne.

Rusland ontkent dat daar Russische militairen meevechten. Maar postuum kreeg hij van president Poetin wel een hoge militaire onderscheiding voor getoonde moed.

De mensen zijn bang en durven niet met de pers te praten.

Ljoedmilla Koezmina, voorzitter van de kritische politieke organisatie Golos

Niemand durft daar voor de camera over te praten. Twee Russische journalisten die onderzoek deden naar de omgekomen soldaten werden vorige maand gearresteerd.

"De mensen zijn bang en durven niet met de pers te praten. Er is geen pers die erover kan schrijven. Want de pers die er nu is wordt gefinancierd en gecontroleerd door de staat", vertelt Ljoedmilla Koezmina van de kritische politieke organisatie Golos.

Druk

De oppositie wordt monddood gemaakt, vindt ze. "De omstandigheden die oppositie mogelijk maken, worden door autoritaire middelen onmogelijk gemaakt."

Ook haar organisatie moet onder druk van de overheid haar deuren sluiten. Koezmina werd genoodzaakt de organisatie op te heffen.

Koezmina pakt haar kantoor in

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl