Sebastiaan Bowier haalde 133,78 km/uur met de VeloX3 Bas de Meijer

De snelweg A270 bij Eindhoven is morgenochtend van 09.00 tot 12.00 uur in één richting afgesloten. Tussen Helmond en Nuenen wordt een snelheidstest gedaan met een fiets. De weg is het testparcours voor de nieuwste snelle ligfiets van het Human Power Team Delft & Amsterdam, een team van studenten van de TU Delft en de VU. 

De studenten hopen met hun nieuwe fiets, de VeloX V, het wereldsnelheidsrecord voor door de mens aangedreven voertuigen te verbreken. Dat zou in september moeten gebeuren in Nevada, in de VS. Het huidige record staat ook op hun naam, het vorige model van de VeloX haalde 133,78 km per uur. 

De VeloX V is om de fietser heen gebouwd en beter gestroomlijnd dan zijn voorganger. Technisch leider Gijs Bouman: "De windtunneltesten laten zien dat de VeloX V met een 20 procent lagere luchtweerstand een sterk verbeterde fiets is." 

Boordcomputer

Tijdens de kampioenschappen in Nevada heeft de renner acht kilometer de tijd om snelheid op te bouwen. Daarna moet hij in 200 meter laten zien hoe snel de fiets kan. De VeloX V heeft een verbeterde boordcomputer die continu uitrekent wat het beste tempo is om de snelheid op te bouwen. Zo ziet de renner op ieder moment van de rit op zijn beeldscherm hoe hard hij moet trappen. 

Ook om te navigeren, kijkt de fietser op een beeldscherm, ramen heeft de VeloX V niet.

STER reclame