Agenten bij een tentenkamp van vluchtelingen in Athene
NOS Nieuws

Tsipras wil hulp EU in vluchtelingenprobleem

De Griekse regering heeft de Europese Unie om hulp gevraagd bij de aanpak van het vluchtelingenprobleem. Na hevige kritiek van de VN op de manier waarop Griekenland het probleem aanpakt, zei premier Tsipras dat zijn land niet in staat is het vraagstuk alleen op te lossen.

Na een kabinetszitting zei de premier dat de instroom van vluchtelingen elke dag opnieuw, een humanitaire crisis heeft veroorzaakt in een land dat de economische crisis niet te boven komt.

Tsipras heeft de eilanden die de meeste vluchtelingen krijgen wel beloofd dat zijn regering hulp zal bieden. Hij kondigde de oprichting van een taskforce aan die zich zal bezighouden met de verdeling van Europese gelden voor de opvang van vluchtelingen.

Totale chaos

Vincent Cochetel, directeur van de VN-organisatie UNHCR, deed vandaag een dringend beroep op Griekenland om in te grijpen in de "totale chaos" op de Griekse eilanden. De manier waarop de vluchtelingen worden behandeld, is onaanvaardbaar, zei Cochetel na een bezoek aan de eilanden Kos, Lesbos en Chios.

Zo trof hij op Lesbos een geïmproviseerd tentenkamp aan, waar niet genoeg bedden en sanitaire voorzieningen waren voor de vluchtelingen en waar overal vuilnis lag. "Zoiets heb ik nog nooit gezien; dit is de Europese Unie en het is een schande, zei Cochetel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl