De kerncentrale over de grens bij Maastricht EPA

De Belgische nucleaire waakhond, het FANC, heeft vier werknemers van de kerncentrale van Tihange per direct geschorst. Ook wordt al het personeel verplicht om een opleiding te volgen om de "veiligheidscultuur" te vergroten. Dat melden diverse Belgische media. 

De maatregelen volgen op een aantal incidenten binnen korte tijd. Volgens de waakhond speelt nonchalance een rol. "Die zaken gaan geen kernongeval veroorzaken. Maar met de maatregelen willen we de uitbater een krachtig signaal geven", zegt een woordvoerder. 

Electrabel, de eigenaar van de kerncentrale, moet ook met een actieplan komen. Mocht de situatie niet verbeteren, dan sluit het FANC niet uit dat de kerncentrale wordt stilgelegd. 

Eerdere incidenten

Electrabel zegt dat er nooit een gevaar is geweest voor de omgeving of werknemers. Het bedrijf ontkent dat er een verband is met eerdere incidenten in de kerncentrale. Een van de drie kernreactoren in Tihange ligt al meer dan een jaar stil, omdat er scheurtjes in de reactorwand zitten. 

Bijna een jaar geleden werd ook in de centrale van Doel, vlakbij Zeeland, een reactor stilgelegd, na mogelijke sabotage. Werknemers moeten daar aan de leugendetector om uit te vinden wie dat heeft gedaan. 

STER reclame