Dossiermappen tijdens de pro-formazitting in de Vaatstra-zaak
NOS Nieuws

Nabestaanden willen commissie onopgeloste zaken

Nabestaanden van moordslachtoffers willen een onafhankelijke commissie die dossiers van onopgeloste zaken onder de loep neemt. In een open brief aan minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie dringen zij hierop aan, zegt advocaat Job Knoester op NPO Radio 1. Hij schreef de brief namens familieleden van tien slachtoffers.

Als nabestaanden het niet eens zijn met de conclusies van justitie, of vinden dat er werk niet goed is verricht, kunnen zij nergens terecht. "Dus zij willen dat een ander ernaar gaat kijken", zegt Knoester.

Er bestaat nu wel een vergelijkbare 'reflectiekamer' van het OM, maar nabestaanden krijgen geen inzage in dat dossier. Volgens Knoester kan dat bijvoorbeeld komen doordat medewerkers van justitie eerder gemaakte fouten willen verhullen.

Nabestaanden: onafhankelijke commissie nodig voor onopgeloste zaken

DNA-onderzoek

Onder de nabestaanden is Bauke Vaatstra, de vader van de in 1999 omgebrachte tiener Marianne. Hij pleitte jarenlang tevergeefs voor DNA-onderzoek op vrijwillige basis. Toen dat later toch gebeurde, is de dader gepakt.

Ook de ouders van de Schiedamse Leon Groeneweg horen erbij. De 19-jarige jongen verdween in 2008 en werd later dood gevonden in het Brielse Meer bij Oostvoorne. Volgens zijn ouders is hij omgebracht, maar justitie zegt geen aanwijzingen te kunnen vinden voor een misdrijf.

Forensisch deskundigen

De briefschrijvers willen dat mensen uit de rechterlijke macht, het OM, politie, advocatuur en forensisch deskundigen zitting nemen in de onafhankelijke commissie.

Een woordvoerder van de minister laat weten dat hij de brief gaat bestuderen en zo spoedig mogelijk met een antwoord zal komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl