Scott Walker en Donald Trump tijdens het debat
NOS Nieuws

Trump steelt de show in debat Republikeinen

In Cleveland (Ohio) hebben de tien belangrijkste Republikeinse presidentskandidaten hun eerste debat gevoerd. De meeste aandacht ging uit naar Donald Trump, die leidt in de peilingen. De vastgoedtycoon trok bij het begin van het debat direct de aandacht naar zich toe.

Op de vraag van de debatleiders van Fox News wie van de tien de uiteindelijk gekozen Republikeinse kandidaat niet zou steunen, was Trump de enige die zijn hand opstak. Trump verklaarde dat hij dat alleen kan beloven als hij de Republikeinse kandidaat wordt.

Al eerder heeft Trump gezegd niet uit te sluiten dat hij desnoods mee zal doen aan de presidentsverkiezingen als onafhankelijke kandidaat. Daarmee zou hij stemmen weg kunnen halen bij de Republikeinse nominatie, ten gunste van de Democratische kandidaat.

Trump steelt de show in eerste debat

Omkopen

Het kwam Trump op kritiek te staan van Kentucy-senator Rand Paul, die zei dat Trump zich aan het indekken was en dat hij het gewend is om politici om te kopen. Niet veel later sloeg Trump terug toen Paul hem in de rede viel: "Je hebt me niet gehoord, Rand. Je hebt een moeilijke avond."

Trump werd een paar keer geconfronteerd met harde uitspraken die hij heeft gedaan over vrouwen en Mexicanen. "Ik heb geen tijd voor politieke correctheid en dit land heeft dat ook niet", luidde Trumps verweer.

Verdeeldheid

Jeb Bush, oud-gouverneur van Florida en een van de favorieten, zei dat Trump met zijn harde uitspraken verdeeldheid brengt terwijl de Republikeinen mensen juist samen moeten brengen.

De kandidaten spraken onder meer over immigratie, terrorisme en over de overeenkomst die is gesloten met Iran. Over de Iran-deal sprak iedereen zich negatief uit. Volgens Mike Huckabee, oud-gouverneur van Arkansas, heeft de VS niets uit de onderhandelingen gesleept: "Zelfs niet vier gijzelaars", zei Huckabee, verwijzend naar Amerikanen die vastzitten in Iran.

  • AFP
    Van links naar rechts: Chris Christie, Marco Rubio, Ben Carson, Scott Walker, Donald Trump, Jeb Bush, Mike Huckabee, Ted Cruz, Rand Paul en John Kasich
  • AFP
    Van links naar rechts: Scott Walker, Donald Trump en Jeb Bush
  • AFP
    Mike Huckabee, voormalig gouverneur van Arkansas
  • AFP
    Rand Paul tijdens het debat
  • AFP
    Het debat vond plaats in de Quicken Loans Arena in Cleveland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl