Schippers: ik ben 100% dopingvrij

Dafne Schippers is getergd door de suggestie dat zij als mogelijke verdachte van dopinggebruik wordt gezien. De Utrechtse reageert op een artikel in het Noordhollands Dagblad dat suggereert dat negen Nederlandse WK-atleten op de lijst van sporters voorkomen die tussen 2001 en 2012 afwijkende bloedwaarden hadden.

Het Noordhollands Dagblad schreef maandag, in vervolg op een wereldwijd onderzoek van de Duitse tv-zenders ARD/WDR en de Britse krant Sunday Times, dat 71 Nederlandse atleten tussen 2001 en 2012 afwijkende bloedwaarden zouden hebben gehad.

Negen van die 71 atleten maken volgens het Noordhollands Dagblad deel uit van de equipe die eind augustus meedoet aan de WK atletiek in Peking.

Ik word kwaad als ze dit soort teksten schrijven, omdat mensen ineens denken dat je ook verdacht bent.

Dafne Schippers

"Ik vind het een enorme belediging", foeterde Schippers tijdens de presentatie van de WK-ploeg. "Ik word kwaad als ze dit soort teksten schrijven, omdat mensen ineens denken dat je ook verdacht bent."

Schippers: "Ik doe alles op eigen kracht en ben honderd procent dopingvrij. Ik werk er kneiterhard voor, dus dan is het niet fijn als je dit zomaar op je bord krijgt."

Wie presteert, is verdacht

Wie uitmuntend presteert, is bijna automatisch verdacht. Dat merkte bijvoorbeeld wielrenner Chris Froome tijdens de voorbije Tour de France. Met name in de Franse media werd meermalen de vergelijking getrokken met Lance Armstrong, hetgeen onder andere tot gevolg had dat Froome door het Franse publiek werd beschimpt, bespuugd en uitscholden.

Schippers beseft dat de verdachtmakingen die door de ARD en de Sunday Times zijn gedaan eenzelfde uitwerking kunnen hebben op de huidige sterren van de atletiek, van wie Schippers er zelf een is.

Atleten schrikken in aanloop naar WK van dopingaantijgingen

Dan heb ik geen plezier in mijn sport en kap ik ermee. Dan stop ik volledig met mijn sport.

Dafne Schippers over dopinggebruik

Schippers: "Ik voel me niet persoonlijk aangevallen, want ik weet hoe het zit. Als je iets schrijft, schrijf dan de waarheid. Ga niet lopen gissen en denken. Ik doe het met mijn voeding en groenten, dus die feiten zijn best hard. Ik ben er ook van overtuigd dat het ook zonder (doping) kan."

"Ik weet niet of mijn concurrenten wel of niet gebruiken. Dat maakt mij ook niet uit, want ik zit waar ik wil zitten."

Stoppen

Voor Schippers lijdt het geen twijfel wat ze zou doen, mocht blijken dat zonder doping de top niet haalbaar is. "Dan heb ik geen plezier in mijn sport en kap ik ermee. Dan stop ik volledig met mijn sport. Dan maar geen EK's en WK's meer."

De topatlete werd in 2014 tussen de vijftig en zestig keer gecontroleerd op doping, waarbij acht keer bloed werd afgenomen.

Dopingcontroles Nederlandse atleten

Totaal aantal dopingcontroles 2014
Nederlandse dopingautoriteit 142
IAAF   81
Totaal223
Aantal bloedcontroles in 2014 van Nederlandse WK-atleten die naar WK gaan (20 van de 23 ondervraagd)
vrouwen13
mannen11
Totaal24

STER reclame