​Fu Yuanhui is uitzinnig van vreugde na haar wereldtitel AFP

Goud voor Fu op 50 rug, maar net geen wereldrecord

time icon

Fu Yuanhui heeft bij de WK zwemmen in Kazan de wereldtitel veroverd op de 50 meter rugslag. Het is voor de 19-jarige Chinese haar eerste wereldtitel. In 2013 moest ze genoegen nemen met zilver.

Fu kwam met 27,11 net tekort voor het wereldrecord, dat sinds 2009 op naam staat van haar landgenote Zhao Jing (27,06). Etiene Medeiros uit Brazilië pakte het zilver in 27,26 en Liu Xiang bezorgde China de tweede medaille door de derde tijd (27,58) te zwemmen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Goud voor Fu op 50 rug, maar net geen wereldrecord
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Hoshi de beste op de 200 vlinder

Natsumi Hoshi veroverde goud op de 200 vlinder. De Japanse bleef met 2.05,56 de Amerikaanse Cammile Adams (2.06,40) en de Chinese Zhang Yufei (2.06,51) voor. 

Natsumi, in 2012 winnares van olympisch brons, lag bij het eerste keerpunt nog slechts zesde, maar werkte zich gestaag naar voren. Na 100 meter keerde ze als vierde, na 150 meter als derde, om vervolgens op het laatste stuk de macht te grijpen. Katie McLaughlin keerde drie keer als eerste, maar op de laatste 50 meter zakte de Amerikaanse terug naar de zesde plaats. 

Ledecky bezorgt Amerikaanse vrouwen goud

De Amerikaanse vrouwen veroverden het goud op de 4x200 meter vrije slag. De strijd om het goud ging lange tijd tussen de Verenigde Staten en Zweden, maar slotzwemster Katie Ledecky bleek in de laatste 200 meter oppermachtig en bezorgde de VS het goud.

Zweden lag halverwege ruim op kop. Sarah Sjöstrom was sterk begonnen en Louise Coleman zette een goed vervolg in. Maar Katie McLaughlin, die voor Amerika als derde in het water sprong, maakte het verschil met Zweden vervolgens klein. Ledecky kon het vervolgens afmaken, omdat Ida Marko-Verga niet bij krachten was om Ledecky bij te houden.

Het ging zelfs zo slecht met slotzwemster Marko-Verga, dat de Zweedse vrouwen niet eens op het podium eindigden. Italië pakte het zilver en de derde plaats ging naar China.

STER Reclame