Minister Dijsselbloem van Financiën ANP

Minister Dijsselbloem betreurt dat het nodig is een schikking te treffen met de vertrokken NS-baas Huges. Hij is er echter van overtuigd geraakt dat de schikking de beste oplossing is voor de NS, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Eerder had Dijsselbloem, als enig aandeelhouder van de spoorwegen, gezegd dat Huges geen vertrekvergoeding zou krijgen. "Die uitspraak kan ik, gegeven het verloop van het ontslag, niet gestand doen", schrijft de minister. De oud-topman krijgt ongeveer 175.000 euro, gelijk aan het salaris van zijn opzegtermijn.

Dijsselbloem tijdens Kamerdebat: Huges krijgt geen cent

Juridisch sterk

Uit een advies van de landsadvocaat blijkt dat Huges juridisch sterk stond in de procedure. De kans was groot dat hij van de rechter behalve zes maanden salaris ook nog een ontslagvergoeding van een jaarsalaris zou meekrijgen.

Dat is een gevolg van de gang van zaken rond het ontslag, waarbij volgens Dijsselbloem "de nodige zaken zijn misgegaan." De bewindsman schrijft dat hij ervan uitging dat Huges zelf op 5 juni ontslag had genomen en daarom geen recht had op een vergoeding.

Maar dat bleek niet juist. Uiteindelijk ontsloegen de aandeelhouders Huges pas op 10 juli. Dijsselbloem legt de schuld voor die gang van zaken bij voorzitter Van den Driest van de raad van commissarissen. Inmiddels heeft Van den Driest zijn functie neergelegd.

Wrang

Verschillende oppositiepartijen willen opheldering over de vergoeding voor Huges. D66-Kamerlid Van Veldhoven noemt de ontslagprocedure "buitengewoon amateuristisch". Het is volgens haar wrang dat er 175.000 euro moet worden betaald in een zaak die draait om fraude.

Kamerlid Omtzigt van het CDA noemt het advies van de landsadvocaat "vernietigend" voor het handelen van de staat.

STER reclame