ANP

De NS en de voormalige topman van het vervoersbedrijf Timo Huges hebben een overeenkomst bereikt over zijn vertrek. Huges krijgt een bedrag van ongeveer 175.000 euro van de NS.

Dat bedrag bestaat uit het salaris van zijn opzegtermijn van zes maanden. Huges ziet af van de ontslagvergoeding ter hoogte van een jaarsalaris, waarop hij volgens de NS aanspraak zou kunnen maken. Ook betaalt Huges de variabele beloning die hij vorig jaar kreeg terug. 

Kous af

Voor de NS is nu de kous daarmee af. "Met deze oplossing worden langdurige en kostbare juridische procedures over de afwikkeling van de arbeidsovereenkomst met Huges voorkomen en kunnen partijen zich richten op de toekomst", zegt Truze Lodder, voorzitter van de raad van commissarissen. Het bedrag dat wordt betaald komt ongeveer overeen met de 180.000 euro die Huges eiste in een kort geding.

De advocaat van Huges zegt namens zijn cliënt dat hij zeer tevreden is met de schikking.

Vertrouwen opgezegd

Huges diende volgens minister Dijsselbloem en de NS zijn ontslag in nadat de raad van commissarissen van NS het vertrouwen in hem had opgezegd. Huges had onjuiste en onvolledige verklaringen afgelegd over aanbestedingen en het op achterstand zetten van concurrerende vervoerders als Veolia. Dijsselbloem schreef toen ook aan de Tweede Kamer dat Huges geen vertrekvergoeding zou krijgen.

Zelf betwist Huges dat hij ontslag heeft genomen bij het bedrijf. De oud-topman vindt dat hij op 5 juni alleen zijn bestuurstaak heeft neergelegd. "Hij betwist dat hij die dag (per direct) ontslag heeft genomen", schreef minister Dijsselbloem aan de Tweede Kamer eind juni. Dijsselbloem en de raad van commissarissen blijven erbij dat Huges wel degelijk is opgestapt. 

STER reclame