Cybercriminelen stalen door virus 100 miljoen dollar van bedrijven

time icon
ANP
Geschreven door
Nando Kasteleijn
Techredacteur

Een groep cybercriminelen heeft de afgelopen jaren voor ten minste 100 miljoen dollar aan banktegoeden gestolen. Dat zeggen Nederlandse onderzoekers van Fox-IT, een bedrijf dat ict-beveiliging verzorgt. Het bedrijf deed in samenwerking met onder andere de FBI onderzoek naar deze groep.

De groep, die de bijnaam 'Business Club' heeft gekregen, gebruikte hiervoor zogenoemde ‘GameOver Zeus-malware’, een virus. Via deze malware was het voor de groep mogelijk om de bankrekeningen van bedrijven over te nemen en geld door te sluizen. Dit gebeurde vanaf in ieder geval 2009, maar mogelijk al eerder. Doordat de cybercriminelen in meerdere landen opereerden, is er geen totaal beeld te geven, aldus de onderzoekers.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de groep inbrak op computers van ministeries en inlichtingendiensten in Georgië, Turkije en Oekraïne. In Turkije zou er specifiek gezocht zijn naar informatie die te maken had met de Turkse betrokkenheid bij het conflict in Syrië en de betrokkenheid van Rusland via huurlingen en wapenleveranties.

Bescherming

Een vroegere versie van de GameOver Zeus-malware werd in 2005 ontwikkeld door Evgeniy Bogachev, die online ook wel Slavik wordt genoemd. Hij wordt gezien als een van de twee leiders van de criminelen. De FBI heeft een beloning van 3 miljoen dollar uitgeloofd voor de tip die leidt tot zijn arrestatie.

De kans dat hij daadwerkelijk wordt gearresteerd lijkt klein. Volgens de onderzoekers verblijft Bogachev momenteel in Rusland en geniet hij waarschijnlijk bescherming van de Russische overheid.

STER Reclame