Een nieuw seizoen: vijf vragen aan Frank de Boer

Het nieuwe eredivisieseizoen staat op het punt van beginnen. Hoe staat de topvijf van de vorige jaargang ervoor? De NOS vroeg het aan de trainers en de sleutelspelers. In deel 2 van vandaag: Frank de Boer, trainer van Ajax.

De Boer had het een en ander uit te leggen op de dag na de uitschakeling door Rapid Wien in de Champions League. De coach liet aan de NOS weten nog voldoende vertrouwen te hebben in zichzelf en ziet nog chemie tussen hem en de spelersgroep. 

Daarnaast ging hij nog dieper in op het nieuwe seizoen en de kansen van Ajax. Na vier seizoenen met de titel werd Ajax afgelopen seizoen geen kampioen. 

Is Ajax een titelkandidaat?

"Ik schaar ons toch in het rijtje titelkandidaten. De opdracht is bij Ajax altijd dezelfde: kampioen worden, de beker winnen, Champions League spelen en ver komen in de Europa League. Dat hoeft niemand mij uit te leggen."

Waarom heb je dat vertrouwen in je spelers? 

"We hebben nu echt een fantastische groep, met echt potentiële Europese toppers. Dat zie je ook heel vaak terug en vandaar dat ik ze opstel. Maar er zijn momenten dat die of die speler net een verkeerde keuze maakt."

Wat ontbreekt er nog in uw jonge team?

"Behalve ervaring is het ook de mindset, zoals wij het noemen. Ze moeten weten wat er op bepaalde momenten wordt gevraagd. Een wedstrijd 'killen' of bij 0-0 niet zomaar een rustig lobje. Daar hebben wij ze als staf misschien te weinig op voorbereid. Dat valt ons te verwijten. We moeten zorgen dat we hen op dat gebied niet meer hoeven te coachen, dat ze niet wachten op het seintje van de coach. Wat dat betreft kunnen we nog stappen maken."

Leert u nog als coach?

"Ik leer nog dagelijks van Hennie (Spijkerman), van Dennis (Bergkamp), van Orlando (Trustfull) en zelfs van spelers, van Johnny Heitinga bijvoorbeeld. Dat zeg ik ook tegen de jongens. We leren elke dag. Op trainingen kom je situaties tegen die je gaat herkennen in wedstrijden."

Hoe zit het eigenlijk met Heitinga, een van uw routiniers? Hij zit vooralsnog op de bank.

"We brengen Heitinga rustig." 

STER reclame