Maleisië: wrakstuk Réunion van vermiste MH370

AFP

Het wrakstuk van een vliegtuig dat vorige week voor de kust van Réunion is gevonden, is afkomstig van de vermiste vlucht MH370. Dat zei de Maleisische premier Najib Razak tijdens een persconferentie.

Het vliegtuig van Malaysia Airlines met 239 mensen aan boord verdween op 8 maart 2014 spoorloos tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking. Uitgebreide zoekacties leverden vorig jaar niets op. Réunion ligt in de Indische Oceaan, zo'n 4000 kilometer ten westen van de plaats waar het toestel van de radar verdween. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Maleisische premier: brokstuk is van MH370

"Ik hoop dat dit nieuws eindelijk zorgt voor rust bij de nabestaanden", zei premier Razak. "De Maleisische regering zal er alles aan blijven doen om de waarheid te achterhalen."

Frankrijk, waar het wrakstuk wordt onderzocht, houdt nog een slag om de arm. Aanklager Serge Mackowiak zei dat er een sterk vermoeden is dat het gaat om een deel van de MH370, maar voor de definitieve conclusie waren nog laatste testen nodig.

Ook Australië, dat de zoekactie naar de MH370 leidt, is minder stellig dan Maleisië. De regering verklaarde dat het "naar alle waarschijnlijkheid" gaat om een deel van het vermiste vliegtuig. 

Ongeluk

Vorige week werd al duidelijk dat het deel van de vleugel afkomstig was van een Boeing 777. Er werd toen ook direct gespeculeerd over de mogelijkheid dat het wrakstuk afkomstig was van vlucht MH370, maar de Maleisische autoriteiten wilden dat nog niet bevestigen.

Het overblijfsel werd afgelopen week door een internationaal team van experts onderzocht in Frankrijk. Op het deel van de vleugel vonden onderzoekers de cijfercombinatie van een Boeing 777. Het wrakstuk is waarschijnlijk duizenden kilometers verplaatst door oceaanstromingen. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Gedachten gaan uit naar de nabestaanden

Op Réunion spoelden vorige week meer spullen aan. Zo werden onder meer de resten van een koffer en twee plastic flessen met een Chinees opschrift gevonden. Het is niet duidelijk of die voorwerpen ook afkomstig zijn van vlucht MH370.

Maleisië bestempelde begin dit jaar de verdwijning van het toestel van Malaysia Airlines als ongeluk. Daarmee kwam ook juridisch vast te staan dat alle inzittenden overleden zijn. Hoe het toestel is verongelukt, is nog niet duidelijk. 

NOS / Lars Boogaard

STER Reclame