Russen kopen meer lokale produkten

Langs de Wolga: de leegloop van het Russische platteland

  • Gert-Jan Dennekamp

    Verslaggever en oud-correspondent in Rusland

  • Gert-Jan Dennekamp

    Verslaggever en oud-correspondent in Rusland

Pontbaas Michael Alexandrovitsj bestuurt al 26 jaar een veer over de Wolga. Ooit was het een druk bevaren rivier. De schipper vertelt dat hij jarenlang in dienst was van de staat. Drie jaar geleden werd het veer geprivatiseerd en nu wordt hij, als de rivier in de winter bevroren is, niet langer doorbetaald.

De boot brengt de passagiers naar Fokino. Het platteland loopt leeg, maar dit dorp aan de Wolga is nog populair bij stadsmensen. Alexandra kocht hier een maand geleden een huis. Nu opent ze een winkel.

Voor haar nieuwe winkel haalt ze de spullen vooral uit de eigen regio. Zelfs de Nuts, Snickers en de Bounty hebben een Russische kopie en die wordt vlakbij geproduceerd.

Deel 3 van de Ruslandserie van verslaggever en oud-correspondent Gert-Jan Dennekamp.

Langs de Wolga, deel 3: de leegloop van het Russische platteland

We reizen verder naar Tsjeboksary, de hoofdstad van de autonome republiek Tsjoevasië. De stad is een magneet voor de mensen uit de omliggende dorpen. Sommigen houden een enkele koe en verkopen hier op de markt de melk of kwark.

Terwijl we filmen, pakken steeds meer mensen hun spulletjes in, want eigenlijk staan ze hier illegaal. Hier horen we wat we ook in de dorpen horen: er is geen werk en de salarissen zijn laag. Dus jongeren en de mannen gaan naar Moskou of andere grote steden op zoek naar werk.

Forse subsidies

Om iets aan de krimp te doen, heeft de federale regering de kinderbijslag verhoogd. En hier doet de regionale overheid daar nog wat extra geld bij en voor het derde kind krijgen de ouders ook nog een stuk grond. Net als veel vrouwen in Tsjeboksary zit ook Natalja de helft van het jaar alleen met de kinderen.

Leraren en artsen krijgen in Tsjoevasjië een forse subsidie als zij zich op het platteland vestigen. Alexei en Loeda lieten zich verleiden door de omgerekend bijna 10.000 euro. Met de kinderbijslag leverde dat een mooi bedrag op om zich hier te vestigen, maar de lokale autoriteiten laten hen in de steek. Er is geen gas en geen stromend water of riool.

Veel sneeuw

In de winter staat de sneeuw hier tot aan de dakrand en is er helemaal niets te beleven. Loeda is lerares geschiedenis op de dorpsschool. Zij moet de nieuwe generatie nu uitleggen dat de Krim een deel van Rusland is.

Regionale autoriteiten moeten meebetalen aan de dure annexatie van de Krim. En dat betekent dat in deze regio ook de salarissen van de onderwijzers aanzienlijk worden gekort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl