1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Voetbal

Een nieuw seizoen: Heitinga vecht voor plek

Heitinga en De Boer, een dag na Rapid

Het nieuwe eredivisieseizoen staat op het punt van beginnen. Hoe staat de topvijf van de vorige jaargang ervoor? De NOS vroeg het aan de trainers en de sleutelspelers. In deze aflevering het verhaal van John Heitinga, routinier van Ajax.

In navolging van Frank Rijkaard en Phillip Cocu kwam ook hij deze zomer terug naar zijn oude club na een buitenlands avontuur: John Heitinga. Maar waar eerdergenoemde oud-internationals successen vierden in het buitenland, kwam Heitinga niet eens altijd aan spelen toe bij achtereenvolgens Atlético Madrid, Everton, Fulham en Hertha BSC.

In de Bundesliga speelde hij vorig seizoen slechts dertien competitiewedstrijden. Zijn laatste interland? Juni 2013, tegen China.

Heitinga is kritisch op Ajax, maar ziet perspectief

Je moet de bal soms het stadion uitschieten.

John Heitinga

En wat is nu zijn situatie, nu hij terug is bij Ajax? “Ik ben fit. Waarom ik nog niet speel? Die keuze maakt de trainer. We hebben duidelijke afspraken gemaakt. Ik maak onderdeel uit van de selectie en moet net zo hard vechten voor mijn plek als een ander."

Heitinga moest woensdag vanaf de bank toezien hoe het jongste Ajax-elftal ooit werd uitgeschakeld in de Champions League. Hij zag wat er fout ging, maar weet ook dat het achteraf makkelijk praten is.

Na de 2-2 had Ajax zijn tegenstander Rapid Wien volgens Heitinga "bij de strot moeten grijpen en het duel moeten beslissen". Over de 2-3 die kort daarop volgde, is de routinier ook duidelijk: "Dat zijn momenten die niet kunnen in topvoetbal."

Bal het stadion uit

Heitinga: "We moeten heel snel leren. Europees moeten we uit een ander vaatje tappen, anders komen we ook de Europa League niet in. Elk foutje wordt afgestraft."

Heitinga ziet veelal jonge spelers om zich heen. "Ik ging op mijn 24ste naar Atlético. Het is wel een verschil met nu, het merendeel is twintig jaar en jonger. Wat ik geleerd heb? In het buitenland zeggen ze altijd: zolang de bal op de helft van je tegenstander is, kunnen ze niet scoren. Je moet de bal soms ook het stadion uitschieten."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl