EPA

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, heeft stevige kritiek geuit op het Nederlandse onderzoek naar de ramp met vlucht MH17. Hij noemde dat onderzoek gebrekkig en zei dat het voorstel voor een VN-tribunaal was bedoeld om de fouten te verbergen. 

Vorige week blokkeerde Rusland in de VN-Veiligheidsraad met een veto de oprichting van een VN-tribunaal dat de daders van de ramp met vlucht MH17 had moeten berechten.

Tijdens een internationale conferentie in Maleisië zei Lavrov dat de Veiligheidsraad niet het juiste orgaan is om de daders van de vliegtuigramp tot verantwoording te roepen. "Sommige partijen doen aan propaganda", zei hij. "Zo proberen ze te verbergen dat het niet goed gaat met het onderzoek naar de ramp."

Twijfels

Lavrov wees op het Russische voorstel om een speciale MH17-gezant te benoemen die het verloop van het onderzoek in de gaten zou moeten houden. "Maar dat plan werd geblokkeerd door de landen die blijven hameren op de oprichting van een tribunaal", zei de minister.

Rusland verzet zich al langer tegen een VN-tribunaal. Volgens president Poetin is er nog te veel twijfel over de manier waarop het onderzoek is uitgevoerd en over het bewijs dat tot dusver is verzameld. 

STER reclame