400 mensen gered na scheepsramp voor Libische kust

time icon Aangepast
NOS

De Italiaanse marine zegt dat 400 mensen zijn gered, nadat voor de Libische kust een vissersschip met honderden vluchtelingen aan boord was omgeslagen. Nog een kleine 200 mensen zouden in zee liggen. Zeker 25 mensen zijn verdronken. Hun lichamen zijn uit zee gehaald. 

Sinds de enorme toename van het aantal bootvluchtelingen patrouilleren Europese marineschepen bij toerbeurt in de Middellandse Zee. Een Ierse patrouilleboot ontdekte het gekapseisde schip en haalde de eerste 100 mensen uit het water. 

Volgens de Ierse marine had de boot zo'n 600 mensen aan boord. Reddingwerkers gooien onder andere rubberbootjes uit een helikopter, voor mensen die nog in het water drijven.  

Een woordvoerder van de Italiaanse kustwacht heeft bevestigd dat het schip omsloeg toen andere schepen op weg waren om hulp te bieden. Mogelijk kapseisde het doordat de opvarenden naar één kant liepen om de naderende schepen te zien. 

2000 doden

Gisteren maakte de Internationale Organisatie voor Migratie bekend dat dit jaar al ruim 2000 mensen zijn omgekomen die over de Middellandse Zee naar Europa willen komen. Veruit de meesten verdronken in de zeestraat tussen Libië en Sicilië. 

Afgelopen zaterdag redde de Italiaanse kustwacht nog 1800 mensen van zeven vluchtelingenboten. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Correspondent Rop Zoutberg over de reddingsactie

STER Reclame