Actrice Ellen Vogel (93) overleden

ANP

De actrice Ellen Vogel is in haar woonplaats Amsterdam overleden. Haar familie heeft dat laten weten aan het ANP. Ze gold als de Grande Dame van het toneel. 

Ellen Vogel was een van de laatsten van een generatie klassiek geschoolde acteurs en actrices. Ze debuteerde in 1945 in een stuk samen met Mary Dresselhuys en Ko van Dijk. Vanaf de jaren vijftig tot 1971 speelde ze bij de Nederlandse Comedie, daarna deed ze vooral vrije producties. 

Ellen Vogel heeft met vrijwel alle grote regisseurs gewerkt. Meestal kreeg ze serieuze rollen die pasten bij haar klassieke uiterlijk, maar ze speelde ook in komedies en kreeg soms uitbundiger rollen. 

Buiten het toneel was ze bescheiden en soms onzeker. Toen in 1969 de Actiegroep Tomaat zich tegen het traditionele theater keerde, was ze zo aangedaan dat ze enkele jaren stopte met toneelspelen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De carrière van de grande dame van het Nederlandse toneel

Ellen Vogel speelde ook in tv-series: in de jaren 70 bijvoorbeeld Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan en De Kleine Zielen van Louis Couperus, in de jaren 80 Herenstraat 10 en in de jaren 90 Zonder Ernst'.

Ook speelde ze hoofdrollen in films als Brandende Liefde (1983) van regisseur Ate de Jong naar een boek van Jan Wolkers en De Tweeling (2002) van regisseur Ben Sombogaart naar een roman van Tessa de Loo.

Ellen Vogel is getrouwd geweest met de acteur Hans Tobi en met de regisseur Fons Rademakers. Sinds 1976 was ze gehuwd met Jimmy Münninghoff, die in juni 2012 op 86-jarige leeftijd overleed.

'Koningin van het theater'

In de ogen van de schrijver Hugo Claus was Vogel "de koningin van het Nederlandse theater". In de Amsterdamse Stadsschouwburg, waar de Actiegroep Tomaat haar had verjaagd, kreeg een schilderij van haar later een ereplaats. Op haar 65ste verjaardag eerde de schouwburg haar met een bronzen beeld. 

In verband met het overlijden van Vogel is op NPO2 woensdagavond een speciale uitzending van het programma Opium te zien over de actrice. Opium Special: Ellen Vogel begint om 22.45 uur en duurt 35 minuten.

STER Reclame