anp

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen wil voorzitter worden van haar partij. Ze heeft zich vanmorgen kandidaat gesteld. Voor zover zij weet, is zij tot nu toe de enige. Andere kandidaten kunnen zich tot volgende week woensdag melden. 

De huidige voorzitter, Jan Marijnissen, kondigde twee maanden geleden aan dat hij zijn functie wil neerleggen. Maar Gesthuizen zegt dat zij al in november voor zichzelf had besloten dat het tijd was voor een frisse, energieke nieuwe voorzitter. 

Regeringsdeelname

Als ze wordt gekozen wil ze zich inzetten voor het groot en sterk maken van haar partij. "Zodat we veel meer kunnen", ook met het oog op eventuele regeringsdeelname van de SP. 

Ze stopt dan wat haar betreft als Kamerlid. "Een voorzitter van een serieuze, grote partij moet dat fulltime zijn, vind ik zelf. Maar ik ga daar niet alleen over."

Tegenkandidaat

Volgens NRC Handelsblad heeft het partijbestuur een andere kandidaat op het oog: FNV-man Ron Meyer, die gemeenteraadslid is in Heerlen. Hij wil nog niet zeggen of hij zich kandidaat stelt.

Gesthuizen zegt tegen de NOS dat zij daar niets van weet. Zij is niet door het bestuur benaderd, maar heeft sinds november veel gesprekken over haar kandidatuur gehad met partijleden. "En ik kreeg veel enthousiaste reacties."

De nieuwe SP-voorzitter wordt op het partijcongres in november gekozen. 

STER reclame