NOS Sport

'Laura is een echt straatvechtertje'

Waterpolokeepster Aarts laat zich niet gek maken

"Het gaf een enorme kick. Fantastisch." Laura Aarts geniet nog met volle teugen na van de gewonnen kwartfinale tegen Rusland, waardoor er na zeventien jaar weer eens een Nederlandse vrouwen-waterpoloploeg de laatste vier van een WK heeft bereikt. De jonge keepster had met enkele fraaie reddingen een flink aandeel in de 10-9 zege.

"Het was voor haar de eerste echt grote wedstrijd op seniorenniveau", vertelt bondscoach Arno Havenga over de Gelderse, die volgende week haar negentiende verjaardag viert. "Maar ze heeft gewoon een fantastische wedstrijd gekeept. Een heel goed debuut in zo'n wedstrijd."

Gestimuleerd

De entourage - een kwartfinale op een WK en dan ook nog eens tegen het gastland - leek Aarts niet te deren. Ze wekte geen moment de indruk geïmponeerd te zijn. En dat was ze ook niet, zegt ze. "Nee, eigenlijk niet. Gestimuleerd juist. Ik heb van mezelf een karakter dat ik heel nuchter ben en heel ontspannen."

"Ze is een beetje een brutaal typje", voegt Havenga eraan toe. "En dat straalt ze ook uit in het doel, denk ik. Ze is een echte vechter, een straatvechtertje."

Toch was Aarts niet als eerste keepster naar de WK in Kazan afgereisd. Die rol leek weggelegd voor de ook pas 21-jarige Debby Willemsz, die vorig jaar nog de heldin van de ploeg was toen Oranje achter Spanje tweede werd op de EK. Met haar optreden in het groepsduel met Griekenland wist Aarts de bondscoach echter op andere gedachten te brengen.

Fulltime

"Natuurlijk hoop je vooraf de eerste keepster te worden", bekent Aarts, die naar Utrecht is verhuisd om zich fulltime op het waterpolo te kunnen storten. "Maar ik ben nog jong. En dat ik dan toch van mijn coach het vertrouwen krijg om er in zo'n wedstrijd in te liggen... Dat doet wel wat met je, dat is gewoon heel gaaf."

Het biedt echter geen enkele garantie voor de halve finale tegen Italië. Misschien kiest Havenga wel weer voor Willemsz. De bondscoach laat zich in ieder geval in de aanloop naar dat duel niet tot een uitspraak verleiden. "Ik heb keuzes", zegt Havenga.

Minder geheimzinnig doet hij over de komende tegenstander, waarvan Nederland vorig jaar in de halve finale van de EK in Boedapest nog met 12-11 won. "Het wordt een heel spannende wedstrijd. Italië is een zeer sterke tegenstander, zeer geroutineerd en gedisciplineerd."

De halve finale Nederland - Italië is vanavond live te zien op NPO 3 om 20.35 uur en op het digitale kanaal NOS Sport. Ook is het duel rechtstreeks te volgen via de stream op NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl