Kipsang en Mutai eisen duidelijkheid over dopinggebruik

De Keniaanse topatleten Emmanuel Mutai en Wilson Kipsang vrezen dat atleten die niets met doping te maken hebben ernstige reputatieschade zullen ondervinden door de recente berichten over dopinggebruik. Ze reageren daarmee op de onthullingen van Duitse en Britse Media over verdachte dopingtests.

Uit onderzoek van de Duitse tv-zender ARD en de Britse krant Sunday Times is gebleken dat op de langeafstandsnummers eenderde van de medailles tussen 2001 en 2012 is gewonnen door atleten met bloedwaarden die kunnen duiden op het gebruik van doping. "Het zijn slechts beschuldigingen", zegt Kipsang, oud-wereldrecordhouder op de marathon.

Kenia opnieuw in opspraak

Bij meer dan 800 atleten waren de bloedtests "zeer verdacht" of "abnormaal". Directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit stelde vast dat twee grote atletieklanden opnieuw in diskrediet zijn gebracht: "Kenia en Rusland komen opnieuw in de picture en ik ben erg benieuwd wat het onderzoek van de wereld-antidopingorganisatie WADA daar aan het licht gaat brengen."

Het zou beter zijn als we weten wie die atleten zijn die doping gebruiken, zodat de andere atleten vrijgepleit worden van al die beschuldigingen.

Emmanuel Mutai

Het Afrikaanse land kwam de laatste jaren al vaker in opspraak vanwege dopingpraktijken. De afgelopen paar jaar zijn meer dan 35 Keniaanse atleten betrapt op doping. In april werden de Nederlandse atletenmanager Gerard van de Veen en diens Italiaanse collega Federico Rosa voor zes maanden geschorst in verband met een onderzoek naar mogelijke betrokkenheid bij dopingpraktijken.

Meer aandacht voor doping

"Er wordt steeds gesproken over Keniaanse atleten, maar het is onduidelijk om wie het precies gaat. Het zou beter zijn als we weten wie die atleten zijn die doping gebruiken, zodat de andere atleten vrijgepleit worden van al die beschuldigingen", reageert Mutai, wereldrecordhouder op de 30 kilometer, op de onderzoeken.

"Dopinggebruik is een belangrijk onderwerp en ik denk dat de Keniaanse atletiekbond te weinig doet om dit onder de aandacht te brengen. Veel atleten zijn zich niet bewust van doping of hoe ze het kunnen voorkomen, dus er is nog steeds veel te verbeteren."

STER reclame