Getty Images

Door correspondent Marc Bessems

Over precies een jaar beginnen in Rio de Janeiro de Olympische Spelen van 2016. Van 5 tot en met 21 augustus 2016 strijden ruim 10.000 atleten om 306 medailles. Vergeleken met het WK Voetbal van vorig jaar verlopen de voorbereidingen voor de Zomerspelen in betrekkelijke rust. Ondanks vertragingen bij sommige bouwprojecten lijkt niemand zich echt zorgen te maken.

De meeste werkzaamheden liggen redelijk op schema: het olympisch dorp is volgens de organisatoren voor 84 procent klaar en het Olympisch Park, het hart van de Spelen, is voor 86 procent afgebouwd.

Het olympische zwembad in aanbouw, een jaar voor de Spelen Getty Images

Rio de Janeiro is een immense bouwput: er wordt naast de olympische faciliteiten ook gewerkt aan onder andere de uitbreiding van de metro- en busbanen van de stad. Cariocas, inwoners van Rio, klagen steen en been over de verkeerschaos die de Olympische werkzaamheden met zich mee brengen.

De organisatoren benadrukken de voordelen die de stad volgens hen aan de Zomerspelen zal overhouden, zoals bijvoorbeeld een betere infrastructuur. Het "olympische erfgoed" is een gevoelig thema in Brazilië, na de felle kritiek op het WK Voetbal.

Dure stadions die speciaal voor dat evenement werden gebouwd worden een jaar later nauwelijks gebruikt, zoals bijvoorbeeld de arena van de hoofdstad Brasilia, waar Nederland in de troostfinale won van het gastland.

Er wordt onder meer gewerkt aan nieuwe busbanen Getty Images

Met het WK nog vers in het geheugen staan veel Brazilianen sceptisch tegenover het volgende grote evenement. "Geldverspilling" is een veelgehoorde kritiek. De organisatoren van de Zomerspelen benadrukken dan ook dat dit evenement anders zal zijn. Volgens burgemeester Paes van Rio de Janeiro worden het zelfs "de goedkoopste Spelen ooit".

Ook al zijn er geen demonstraties tegen de Olympische Spelen, echt enthousiast zijn de Brazilianen nog lang niet. Iets waar de organisatie anders over denkt, blijkt uit een recent promotiefilmpje.

De stemming in het land is bedrukt. De economie krimpt dit jaar naar verwachting met ongeveer 1,5 procent, een grote corruptie-affaire rond staatsoliebedrijf Petrobras breidt zich bijna dagelijks uit en veroorzaakt een politieke crisis. Later deze maand gaan naar verwachting honderdduizenden opnieuw de straat op om het aftreden te eisen van president Dilma Rousseff.

De sfeer is een jaar voor de openingsceremonie dan ook allesbehalve feestelijk.

Een gesloopt huis in de arme wijk Vila Autódromo, in de buurt waar het olympisch zwembad in aanbouw is Getty Images

In de arme wijk Vila Autódromo, pal naast het Olympisch Park, zijn de achtergebleven bewoners zelfs woedend. De gemeente wil onder andere een viaduct en een busbaan bouwen op de plek waar nu nog zelfgebouwde huisjes staan. 

"De Olympische Spelen zouden voor iedereen moeten zijn, we zouden allemaal moeten profiteren", zegt Francisco Marinho. "Maar de enigen die straks flink binnenlopen zijn de grote bouwbedrijven die de Spelen misbruiken om overal om ons heen dure appartementen te gaan bouwen."

Ronaldo: ik hoop dat we aan de Spelen meer overhouden dan aan het WK

Marinho wil graag in Vila Autódromo blijven, omdat het een veilige wijk is. "Er zijn hier geen bendes actief en dat zie je niet vaak in deze stad", zegt hij. Rio heeft al jaren last van hoge criminaliteitscijfers. 

Om de veiligheid tijdens de Spelen te garanderen worden 85.000 agenten en militairen ingezet. De afgelopen jaren voerde de stad een zogenoemd pacificatiebeleid om de drugsbendes uit de beruchte favela's - sloppenwijken - te verjagen. Toch waren er eerder dit jaar nog ernstige incidenten in 'gepacificeerde' favela's.

Een versperring tegen het afval in de al zwaar vervuilde Guanabara-baai Getty Images

Maar veiligheid is niet de grootste kopzorg van de organisatie. Dat is de kwaliteit van het water waarin straks moet worden geroeid, gesurft, gezeild en gezwommen. Recent onderzoek toonde aan dat het zeewater bij het beroemde strand van Copacabana grote hoeveelheden virussen en bacteriën bevat, "vergelijkbaar met een open riool". 

STER reclame