Obama wijst op gevaar bij afwijzing Iran-deal

President Obama gisteren op het Witte Huis AFP

President Obama heeft joodse leiders in de VS gewezen op het gevaar voor Israël als de overeenkomst met Iran wordt afgewezen. Obama is bezig met een campagne om steun te verwerven voor de internationale nucleaire overeenkomst met Iran.

In september stemt het Amerikaanse Congres over de deal met Iran. Vandaag houdt Obama een toespraak over Iran op dezelfde universiteit waar president Kennedy in 1963 een oproep deed tot nucleaire ontwapening. Kort daarna sloten de Verenigde Staten een overeenkomst met de Sovjet-Unie en het Verenigd Koninkrijk over de stopzetting van kernproeven.

Obama zal in de speech benadrukken hoe belangrijk het is om overeenkomsten te sluiten met de vijand, zoals Kennedy destijds deed met de Sovjet-Unie, de aartsvijand in de Koude Oorlog.

Israël

Gisteren ontving Obama twintig Amerikaanse joodse leiders in het Witte Huis. Volgens Greg Rosenbaum, een van de deelnemers, schetste de president wat er kan gebeuren als de overeenkomst met Iran wordt getorpedeerd door het Congres en Iran daarna zijn nucleaire capaciteit uitbreidt.

Obama hield zijn gehoor voor dat als de Amerikanen met militaire middelen de kerncentrales van Iran uitschakelen, er geen oorlog komt tussen Iran en de VS. Het is Israël dat daarvoor de rekening zal betalen. Iran zal mogelijk de steun aan organisaties zoals Hezbollah opvoeren, met als gevolg raketten op Tel Aviv.

De Israëlische premier Netanyahu wijst de overeenkomst met Iran volledig af. Volgens hem blijft Iran met deze overeenkomst in staat om een kernbom te maken. Netanyahu zegt dat hij de deal niet afwijst omdat hij op oorlog uit is, maar juist omdat hij een oorlog wil voorkomen. 

STER Reclame