De stremming zou twee dagen duren
NOS Nieuws

Ongeluk Alphen dupeert zeilers op drukste route van Nederland

Het ongeluk in Alphen aan den Rijn heeft gevolgen voor watersporters. De plek bij de Julianabrug, waar twee kranen en een brugdek omvielen, is onderdeel van de Staande Mastroute, die het noorden en zuiden van Nederland verbindt.

Via die route, speciaal voor boten waarvan de mast niet omlaag kan, kunnen watersporters in 24 uur van Amsterdam naar Zeeland varen. "Het is de drukste vaarroute van Nederland, zeker in de vakantieperiode", zegt Maurice Leeser van het Watersportverbond.

"Er varen honderden boten per dag doorheen. We weten dat er rond Alphen en Gouda veel boten gestremd zijn door het ongeluk bij de Julianabrug en daarom aan de kant liggen. Maar om hoeveel boten gaat, is moeilijk te zeggen."

Om de gestrande vakantiegangers te helpen, is er een alternatieve vaarroute ingesteld. "Maar die geldt alleen voor boten met een mast tot 5,5 meter hoog, maar dat zijn er niet veel. De meeste boten hebben een mast tot 15 meter, die wordt afgeraden om aan de Staande Mastroute te beginnen."

Boten die al in de buurt van Alphen zijn, kunnen terecht bij verenigingen die bij het Watersportverbond zijn aangesloten. "Die kunnen daar liggen tot het moment dat de stremming is opgeheven", adviseert Leeser.

Noordzee

Omvaren via de Noordzee raadt Leeser af. "De zee vereist toch andere vaardigheden. We adviseren de booteigenaren daarom gebruik te maken van de ligplaatsen bij onze verenigingen."

Wanneer de stremming bij Alphen voorbij is, is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl