Minister Ploumen in de Tweede Kamer. ANP
NOS Nieuws Binnenland

'Bezuinigingen dwingen hulporganisaties tot forse ontslagronde'

De vier grote Nederlandse hulporganisaties Oxfam Novib, Cordaid, Hivos en ICCO moeten een kwart tot de helft van hun personeel ontslaan, meldt de Volkskrant. Oorzaak is de aangekondigde bezuiniging van minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). De organisaties raken met ingang van volgend jaar tot 80 procent van hun subsidie kwijt. 

De bezuinigingen werden aangekondigd in het regeerakkoord. Het kabinet vindt de traditionele manier van hulpverlening niet meer van deze tijd. Een woordvoerder van Ploumen zegt niet meer te willen "dat maatschappelijke organisaties zo afhankelijk zijn van overheidsfinanciering". 

'Kapitaalvernietiging'

Voor de vier organisaties zijn de gevolgen fors. Bij Oxfam Novib moeten ongeveer 75 van de 350 mensen weg. Bij Icco moeten 100 van de 300 medewerkers vertrekken, de helft daarvan in Nederland. Hivos spreekt in de krant van "kapitaalvernietiging". Als gevolg van de bezuinigingen worden in allerlei landen projecten gestaakt, in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. 

Minister Ploumen laat weten dat organisaties zich anderhalf jaar hebben kunnen voorbereiden op de nieuwe situatie. "Bijvoorbeeld door meer andere financieringsbronnen te zoeken." Haar woordvoerder ziet dat dit in toenemende mate lukt. 

Ze zegt dat een kwart van het budget voor ontwikkelingssamenwerking nog altijd naar maatschappelijke organisaties gaat, maar dat de criteria voor de verdeling zijn veranderd. "Sommige organisaties die eerder weinig kregen, krijgen nu juist meer. En het klopt dat de grote organisaties minder krijgen dan voorheen."

STER reclame