Van der Steur minder negatief over MH17-lezing Maat
De forensisch anatoom die op een lezing voor studenten fotomateriaal van slachtoffers van de MH17-ramp liet zien, was in de overtuiging dat hij daar toestemming voor had. Dat schrijft minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie in antwoord op vragen van CDA-Kamerlid Omtzigt.
Van der Steur noemde het optreden van forensisch anatoom George Maat destijds "buitengewoon ongepast en onsmakelijk". Nu schrijft hij dat het ontbreekt aan heldere kaders en afspraken over het houden van presentaties.
Maat vroeg nooit toestemming voor zijn presentatie, maar een vakgenoot had dat eerder wel gedaan. De politie gaf hem toestemming om een lezing te geven aan leden van de Nederlandse Vereniging van Fysische Antropologie.
Maat wist daarvan en dacht dat hij, in het kader van educatie, ook zo'n presentatie kon geven. Hij ging daarbij uit van de handelwijze in het verleden, schrijft de minister.
Ten tijde van de presentatie was Maat lid van het identificatieteam van de slachtoffers van de vliegramp. Kort na de lezing werd hij uit het team gezet.
Kaders
In de brief pleit Van der Steur voor het opstellen van duidelijke richtlijnen: "Het is van belang dat de wijze van samenwerking met derden in een dergelijk onderzoek en het gebruiken van beeldmateriaal bij lezingen en educatie formeel wordt vastgelegd", schrijft Van der Steur. "Ik heb de politie de opdracht gegeven om deze kaders spoedig uit te werken."
Uit de brief blijkt verder dat ook het hoofd van het Landelijk Team Forensische Opsporing en een tandarts lezingen aan vakgenoten hebben gegeven waarbij gebruik is gemaakt van beeldmateriaal van slachtoffers van de ramp. Volgens minister Van der Steur was voor deze presentaties wel toestemming gevraagd en ook gegeven.
Een paar dagen non-actief voor Maat was meer op zijn plaats geweest.
In een reactie aan de NOS laat CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt weten dat hij naar aanleiding van de brief van Van der Steur vindt dat Maat te hard is aangepakt.
"Ik vind het nogal wat om iemand weg te sturen die een grote bijdrage heeft geleverd aan de succesvolle identificatie van bijna alle slachtoffers van de MH17", zegt Omtzigt. "Ik zou een paar dagen op non-actief meer op zijn plaats hebben gevonden."
Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat het ministerie nog steeds achter de beslissing staat om Maat uit het identificatieteam te zetten. "Maat had geen toestemming om de foto's te gebruiken en ook heeft hij op de bijeenkomst onjuiste informatie gegeven. Er waren dus meerdere redenen om de samenwerking te beëindigen."
De kaders en privacyregels bij dergelijke presentaties worden aangescherpt, zegt de woordvoerder. "Deze waren niet voor iedereen duidelijk."