Bloemen op de veiling in Aalsmeer
NOS Nieuws

Rusland controleert Nederlandse bloemen

Rusland laat Nederlandse bloemen voortaan alleen toe als ze in een laboratorium zijn gecontroleerd. De maatregel gaat komende maandag in. Dat meldt de voedsel- en warenautoriteit in Moskou. Al eerder liet Rusland weten dat er ongedierte in bloemen uit Nederland gevonden werd.

Rusland importeerde vorig jaar volgens brancheorganisatie VGB vorig jaar voor ruim 170 miljoen euro aan bloemen uit Nederland.

Ernstige ontregeling

VGB, de belangenbehartiger van de Nederlandse groothandel in bloemen en planten zegt dat de aangekondigde inspecties kunnen zorgen voor een ernstige ontregeling van het grensverkeer en risico's voor bloemenexporteurs.

Directeur Robert Roodenburg zegt dat het nog moeilijk in te schatten is wat de gevolgen precies zullen zijn: "We kennen zulke controles wel uit bijvoorbeeld Japan. Het zal er heel erg van afhangen voor welke soorten ze gelden en hoe ze uitgevoerd worden wat het voor de export betekent."

"Je kunt er wel van uitgaan dat het rompslomp aan de grenzen oplevert, en de certificaten die aan controles gekoppeld zijn kosten ook geld", zegt Roodenburg.

Politiek statement

Land- en tuinbouworganisatie LTO zei eerder dat de zorgen van Rusland over Nederlandse bloemen verdacht veel lijken op een politiek statement. Ze volgden kort op de oproep om met een internationaal tribunaal de verantwoordelijken van de vliegramp met de MH17 voor de rechter te krijgen.

Roodenberg zegt dat het voornamelijk gaat om de Californische trips, die vaak in Nederlandse bloemen gevonden wordt: "Het is maar net welk beestje je schadelijk noemt en welke eisen je stelt."

Hij wil niet reageren op de vraag of de maatregelen politiek gemotiveerd kunnen zijn: "Wij hebben gewoon te maken met de eisen die Rusland stelt. Op zich speelt deze discussie over de trips al 10 jaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl