KNVB gaat videoscheidsrechters opleiden

KNVB gaat videoscheidsrechter opleiden

In actie komen ze voorlopig nog niet, maar dat belet de KNVB niet om alvast te beginnen met het opleiden van videoscheidsrechters. "Dan kunnen we ze meteen inzetten zodra de FIFA toestemming geeft om de videoscheidsrechter te gebruiken als assistent van de arbiter op het veld", legt Gijs de Jong van de KNVB uit op de jaarlijkse scheidsrechtersdag in Zeist.

De Nederlandse voetbalbond kreeg onlangs nog nul op het rekest bij de wereldvoetbalbond op het verzoek om met de videoreferee te mogen proefdraaien bij bekerwedstrijden. De KNVB gaat er echter vanuit dat dat nog slechts een kwestie van tijd is, zij het dat er vermoedelijk wel in jaren gedacht moet worden.

Wat de KNVB betreft moeten beelden geraadpleegd kunnen worden bij discutabele wedstrijdbepalende momenten. Te denken valt aan strafschopgevallen, rode kaarten en uiteraard doelpunten. "Iedereen kan tegenwoordig op beelden direct zien wat er gebeurt, behalve de scheidsrechter die de beslissing moet nemen", aldus De Jong. "Video is de toekomst."

Doellijntechnologie

Doellijntechnologie heeft wel zijn intrede gemaakt in het Nederlandse voetbal, maar tot op heden slechts in één stadion tegelijk. De KNVB gaat met de eredivisieclubs bespreken of op korte termijn op álle velden gecheckt kan worden of een bal al dan niet over de doellijn is geweest.

"Het is een enorme investering", beseft De Jong. "Dus we moeten kijken of het financieel haalbaar is om het systeem in achttien stadions te installeren.

In Engeland (Premier League), Duitsland (Bundesliga), Italië (Serie A) en Frankrijk (Ligue 1) zijn ze wel al zover. In Nederland hangen de camera's komend seizoen eerst in de Arena in Amsterdam en na de winterstop in de Rotterdamse Kuip.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl