NOS Nieuws

Bouwbedrijf komt gedupeerde omwonenden Alphen tegemoet

Bouwbedrijf Mourik: geen flauw benul hoe dit kon gebeuren

Bouwbedrijf Mourik dat de opdracht had gekregen voor de bouw van het nieuwe brugdek in Alphen aan den Rijn komt omwonenden financieel tegemoet. Het bedrijf geeft een voorschot van 2000 euro voor mensen die vandaag hun huis niet meer in kunnen. Ondernemers krijgen 5000 euro, als ze hun bedrijf niet kunnen voortzetten.

Het bedrag is bedoeld als voorschot om bedrijven in eerste instantie te helpen, totdat verzekeringen uitbetaald hebben. Directeur Jaap Kruijt van Mourik zegt dat een eerste onderzoek leert dat gedupeerde omwonenden zich geen zorgen hoeven te maken. "In eerste instantie lijken ze voldoende gedekt te zijn", zegt hij.

Gedegen

De directeur wil nog weinig kwijt over de rol van zijn bedrijf bij het ongeluk, maar Kruijt heeft de indruk dat er "omzichtig met de problematiek is omgegaan, op een gedegen manier".

"Ik sta hier niet vol trots", vervolgt hij, "maar we nemen onze verantwoordelijkheid. We verdiepen ons eerst in mensen die er schade en ellende van hebben en dat is onze focus."

Afgeschilderd

Ook het kraanbedrijf Peinemann, dat was ingehuurd om de brug te plaatsen wil weinig kwijt over de oorzaak van het ongeluk. In verschillende media werd gezegd dat het onverantwoord was om een brug te plaatsen. Directeur Ad Kornet kan zich niet vinden in die kritiek. "Het is jammer dat je wordt afgeschilderd als amateuristisch bedrijf, terwijl we dat niet zijn", zegt hij. Hij wijst erop dat zijn bedrijf meer dan 60 jaar ervaring heeft.

Kornet zegt dat de klus meerdere malen op deze manier is uitgevoerd. "Ook op water. Er zijn heel veel projecten waar het op deze manier gebeurt." De directeur van Peinemann zegt dat zijn medewerkers verschrikkelijk zijn geschrokken. "Ze weten ook niet wat er gebeurd is. Het enige wat ik u kan zeggen is dat er echt iets is misgegaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl