De ravage na het ongeluk in Alphen
NOS Nieuws

Gemeente Alphen wist van risico's hijswerkzaamheden

De gemeente Alphen aan den Rijn wist dat er ongelukken konden gebeuren tijdens het in- en uittakelen van het brugdeel. Dat blijkt uit het Veiligheids-, Gezondheids- en Milieuplan van 18 april vorig jaar.

Dat plan werd door een advies- en ingenieursbureau geschreven in opdracht van de gemeente. In het document worden meerdere risico’s beschreven, waaronder de hijswerkzaamheden en het werken op hoogte of boven water.

Ook wordt het gevaar van omvallende kranen beschreven. ”Voor alle hijswerkzaamheden geldt dat er risico's zijn zoals vallende materialen, omvallen van materieel of het raken van objecten", schrijft het adviesbureau.

'Rest-risico'

Verderop in het plan wordt het omvallen van de kranen nog een keer beschreven, deze keer als zogenoemd ‘rest-risico’. “Bij de plaatsing van de prefab elementen zijn er risico’s op vallende voorwerpen of omvallen van kranen.”

In de tekst benadrukt de gemeente dat de uitvoerder van het project zelf ook een plan moet maken om de gevaren voor de veiligheid van werknemers en omstanders te beperken.

In het Veiligheidsplan staat al een aantal suggesties: “Een stabiele ondergrond, het stempelen van materieel, stabiliseren, een dubbele borging van de hijslast en het valbereik vrijhouden door de het afsluiten van de weg of het neerzetten van verkeersregelaars.”

De NOS heeft nog geen antwoord gekregen van kraanbedrijf Peinemann Holding op de vraag wat het met deze suggesties van de gemeente heeft gedaan.

Wilt u reageren? Mail uw reactie dan naar jikke.zijlstra@nos.nl of hugo.van.der.parre@nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl