NOS Nieuws

'Hopelijk kunnen alle Alphenaren snel naar huis'

De bewoners van zo'n veertien huizen in Alphen aan den Rijn hebben vannacht niet in hun eigen bed kunnen slapen, zegt de brandweer. Na het ongeluk van gisteren met twee hijskranen werden ze geëvacueerd. De ME werd ingezet om hun woningen te bewaken.

Het gaat om bewoners aan de kant van de Rijn waar de kranen bovenop vielen. Van sommigen is het huis verwoest, anderen moesten uit voorzorg hun huis uit. Om hoeveel mensen het precies gaat, is volgens een woordvoerder van de brandweer niet bekend. Hij zei dat een handjevol mensen in een hotel heeft geslapen, de rest kon bij familie terecht.

"We hebben gelukkig gisteravond al heel veel mensen terug naar hun huis kunnen laten gaan", zegt burgemeester Liesbeth Spies. Ze hoop dat ook de andere bewoners snel terug naar huis kunnen.

Opruimen

De gemeente wil snel starten met het opruimen van de ravage. Burgemeester Spies wil nog niet ingaan op de oorzaak van het ongeval. "We zijn in de eerste plaats hard aan het werk om alle ellende die het ongeluk heeft veroorzaakt tot een minimum te beperken." Ze is blij dat er geen slachtoffers zijn gevallen.

De man die gisteren onder brokstukken vandaan werd gehaald en heupklachten had, bleek de klachten al langer te hebben, zei Spies tegen Omroep West.

Gisteren begon het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek naar het ongeluk. "Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid was aanwezig", zegt Spies. "De vraag over het hoe, wat en waarom is in goede handen bij deze instellingen. Ik ga niet meedoen aan speculeren over hoe dit heeft kunnen gebeuren.''

Bijpraten

Om 9.30 uur komt een team van brandweer, politie, andere hulpdiensten en het OM bij elkaar om burgemeester Spies bij te praten over het de situatie in Alphen.

Kraan valt op huizen

De brandweer gaat ervan uit dat er geen mensen onder het puin liggen. "We beginnen met het maken van een plan hoe de kranen weg te krijgen", zegt de woordvoerder. "Daarna zit de taak van de brandweer erop." Volgens hem moet een ander bedrijf de kranen weghalen en is het de gemeente die dat coördineert.

De bewoners ontvangen een brief van de gemeente met informatie over het ongeluk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl