Frank de Boer in gesprek met Dennis Bergkamp en Viktor Fischer ANP

De tweede wedstrijd van Ajax tegen Rapid Wien in de voorronde van de Champions League had eigenlijk een formaliteit moeten zijn. Dat de spelers van Ajax zich nog niet met de loting van aanstaande vrijdag kunnen bezighouden, hebben zij volledig aan zichzelf te wijten. 

De 2-2 in Wenen dreunt namelijk nog altijd na in Amsterdam. Zowel trainer Frank de Boer als doelman Jasper Cillessen kan nog steeds niet begrijpen dat Ajax tegen tien man een 2-1 voorsprong verspeelde. En zo werd er een dag voor de wedstrijd meer teruggeblikt op het debacle in Wenen dan vooruitgekeken op de cruciale confrontatie in de Amsterdam Arena.

"Ik denk dat je 4 of 5-0 bij rust moet voorstaan", zegt Cillessen. "Net na rust kregen zij hoop. Het publiek ging erachter staan en wij hebben ons laten verrassen door de alertheid van Rapid. Dat moeten we ons niet laten gebeuren. We moeten de nul houden en dan zijn we door."

De Boer en Cillessen zijn alert voor Rapid Wien

'Baalgevoel'

De Boer wil maar al te graag het 'baalgevoel' wegspoelen met een thuiszege. "Als je met 2-0 de rust in gaat, en in de wetenschap dat het meer had kunnen zijn, dan mag het tegen tien man niet misgaan", begint De Boer zijn laatste terugblik. 

"We maakten verkeerde keuzes toen we tegen tien man speelden. Dat moet echt anders. We kregen nog wel een paar mogelijkheden, maar na zestig minuten gebeurde er bijna niets meer. En dat kan niet."

Hoe kan De Boer ervoor zorgen dat dit niet meer gebeurt? "Dat kan lastig tijdens de wedstrijd worden aangegeven", zegt hij. 

"We moeten scherpte hebben en spelen met een goede mindset. We waren de laatste jaren erg verwend met directe plaatsing voor de Champions League. Nu moeten we er gelijk staan. Dat is iets anders. Dat heb ik als speler en als trainer nog nooit meegemaakt. Het is pittig en we moeten alert zijn op Rapid. Maar ik denk dat als wij top zijn, dan zijn wij de favoriet."

Weer geplaatst bij loting

Als Ajax een goed resultaat boekt in de Arena, zit de Amsterdamse club vrijdag in de pot voor de loting van de play-offs van de Champions League. Ook dan is Ajax geplaatst, dus clubs als Manchester United, Valencia en Bayer Leverkusen kunnen niet uit de koker komen. 

STER reclame