NOS Nieuws

Obama: VS gaat leiden bij strijd tegen klimaatverandering

Obama presenteert klimaatplan

"Klimaatverandering is niet meer iets van de verre toekomst. Het is de werkelijkheid waar we nu mee te maken hebben en het is een direct gevaar voor de veiligheid van het land." Dat zei president Obama bij de presentatie van een nieuw Amerikaans klimaatplan.

In het plan wordt vooral de energiesector aangepakt. Die is verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de Amerikaanse CO2-uitstoot. Kolencentrales moeten hun uitstoot met ruim 30 procent verminderen in 2030. Amerikaanse staten moeten meer wind- en zonne-energie gaan opwekken. De staten krijgen een uitstootplafond opgelegd.

Aanvechten

Europa en China namen eerder al maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen, maar de Verenigde Staten gaan nu een leidende rol spelen, denkt Obama. "De VS gaat de wereld aanvoeren bij deze uitdaging, want ik geloof wel degelijk dat we anders te laat zouden kunnen zijn."

Critici van het plan, dat eerder al grotendeels uitlekte, zijn bang voor negatieve gevolgen voor de Amerikaanse economie. Ook wordt gevreesd dat elektriciteit aanzienlijk duurder zal worden.

Een aantal tegenstanders is direct in actie gekomen. Ze maakten na de presentatie bekend het klimaatplan in de rechtbank aan te zullen vechten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl