Een mooie zomerdag. Alphen aan den Rijn maakt zich op voor het plaatsen van een nieuwe brug over de Rijn. De Koningin Julianabrug was sinds eind april gesloten wegens herstelwerkzaamheden. Een drone filmt de voorbereidingen. 

Nieuw brugdeel in Alphen aan den Rijn

Maar rond 16.00 uur gaat het mis. Twee kranen en een brugdeel vallen om en komen terecht op enkele panden die aan de oever van de Rijn staan. 

Kraan valt op huizen

Het terugplaatsen van de brug trekt veel publiek. Veel mensen filmen met hun mobieltje de spectaculaire klus. En dus is het ongeluk op veel manieren vastgelegd. 

Ooggetuige loopt door het puin

Een bewakingscamera in een bar in Alphen aan den Rijn legt vast hoe een medewerker nog net op tijd kan wegrennen

Een van de kranen belandt in een café

De ravage is groot. Volgens de eerste berichten zijn er zeker twintig gewonden. De omstanders zijn flink geschrokken.

'Het klonk als onweer'

Enige tijd later wordt duidelijk dat er vier panden zijn getroffen door de kranen, waaronder een tweedehandswinkel en een winkel met verf- en tekenspullen. 

'Hij was al bang de hele dag'

De loco-burgemeester van Alphen aan den Rijn, Kees van Velzen, geeft rond 19.15 uur een korte persconferentie. Hij zegt dat het onduidelijk is of er slachtoffers zijn. 

Persconferentie loco-burgemeester Alphen aan den Rijn

Een Urban Search and Rescue Team (USAR) doorzoekt twee panden, maar vindt geen slachtoffers. Eén pand moet nog worden doorzocht, maar dat gaat moeizaam, omdat één van de kranen nog op het gebouw ligt en er instortingsgevaar is. In het pand ernaast zou niemand aanwezig zijn geweest tijdens het ongeluk.

USAR zoekt met vijf honden onder het puin

's Avonds wordt bekend dat er een man uit een ingestort winkelpand is gehaald. Hij heeft last van zijn heup. Een hond die vastzat in hetzelfde gebouw, heeft het niet gered. Bewoners van 51 woningen zullen de nacht elders moeten doorbrengen

Aan het einde van de avond geven burgemeester Spies, die van vakantie is teruggekeerd, justitie en politie een persconferentie. Officier van justitie Kitty Nooy zegt dat drie mensen zijn aangemerkt als verdachte. Het is nog te vroeg om te concluderen of er sprake is van schuld of dat er strafbare feiten zijn gepleegd. De burgemeester herhaalt dat er nog altijd grote onduidelijkheid is over het aantal gewonden.

Drie mensen zijn aangemerkt als verdachte

Het zag er zo mooi uit aan het begin van de dag, met de beelden van de drone. Aan het einde van de middag laten luchtbeelden vanuit een helikopter iets heel anders zien in Alphen aan den Rijn. 

Helikopterbeelden ravage

De teams met reddingswerkers van USAR stoppen met zoeken. Volgens een woordvoerder is het vrijwel zeker dat er niemand is omgekomen bij het ongeluk. Er wordt volgens hem ook niemand vermist.

STER reclame