AFP
NOS Nieuws

Weg vrij voor nieuw tribunaal in Den Haag

  • Joost van Egmond

    Correspondent Zuid-Oost Europa

  • Joost van Egmond

    Correspondent Zuid-Oost Europa

Door correspondent Joost van Egmond

Het parlement van Kosovo heeft ingestemd met grondwetswijzigingen die een nieuw oorlogstribunaal mogelijk maken. Het gaat dan om de berechting van misdrijven die Kosovaarse opstandelingen pleegden tijdens en kort na de oorlog met Servië in 1999. Waarschijnlijk wordt het tribunaal gevestigd in Den Haag.

Al sinds de oorlog, waarin Albanees-Kosovaarse rebellen vochten om Kosovo onafhankelijk te maken van Servië, gingen er geruchten over oorlogsmisdaden die de rebellen hadden begaan. Vorig jaar concludeerde een speciaal onderzoeksteam dat er inderdaad harde bewijzen waren van ontvoering, marteling en moord door de rebellen.

Weerstand

Het Joegoslavië-tribunaal, dat is opgericht om misdaden tijdens alle oorlogen in Joegoslavië van de jaren negentig te berechten, nam tegen die tijd echter geen nieuwe zaken meer aan.

Daarom wordt er nu een apart tribunaal opgericht. Dat leidt tot veel weerstand in Kosovo, waar eerdere pogingen om de noodzakelijke wetswijzigingen door te voeren strandden in het parlement.

Tegenstanders vinden het onterecht dat de opstandelingen zich nu apart moeten verantwoorden, terwijl dit tribunaal geen Serviërs berecht. Een reeks Servische verdachten is al verschenen voor het Joegoslavië-tribunaal.

Den Haag

Het nieuwe tribunaal wordt hoogstwaarschijnlijk gevestigd in Den Haag, al wacht de Nederlandse regering nog altijd op een officieel verzoek daartoe van Kosovo. In Den Haag is ook al het Joegoslavië-tribunaal gevestigd, net als een groot aantal andere internationale rechtbanken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl