Beeld uit een promotievideo YouTube

De Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn is sinds eind april afgesloten voor herstelwerkzaamheden. De brug uit 1955 was niet veilig meer: op verschillende plaatsen zaten roestplekken. 

Vorige week werd het nieuwe brugdek overgebracht vanuit het Friese Bergum, waar het is gebouwd door het bedrijf BSB Staalbouw. Dat was door de storm enkele dagen later dan gepland. 

Vandaag zouden het brugdek en de daarbij behorende elementen weer op hun plaats worden gehesen. Daarna zou het nog een paar weken duren voor de brug weer in gebruik kon worden genomen. 

Noodbrug

In de periode dat de Julianabrug werd gerenoveerd, was er voor voetgangers en fietsers een tijdelijke brug over de Oude Rijn geplaatst. Die noodbrug was vandaag dicht. 

Het was de bedoeling dat de brug na de renovatie weer vijftig jaar mee zou kunnen.

Op instorten

De Koningin Julianabrug is een zogeheten basculebrug. In de afgelopen jaren zijn er vaker werkzaamheden aan de brug geweest. In 2010 bleek dat de stalen constructie van de brug slecht was en een jaar later stond de verbinding van de brug op instorten. De Julianabrug ging een aantal maanden dicht om gerepareerd te worden.

In juni 2013 was er een probleem met het remsysteem van het beweegbare brugdeel en in januari vorig jaar kon door een storing de brug niet meer omlaag.

Om de Julianabrug een keer grondig aan te pakken, besloot de gemeente vorig jaar tot een grootscheepse renovatie met onder meer vervanging van het brugdek.

STER reclame