"Het was een ongelooflijke klap, het was een verschrikkelijk gezicht", zegt Robbert Gras, die ooggetuige was van het ongeluk met de kranen en het brugdeel in Alphen aan den Rijn.

"Je ziet zo'n grote kraan in een keer onderuitgaan. Zo'n groot apparaat waarvan je dat nooit verwacht, zie je in een keer in beweging komen", aldus Gras. "Dat er twintig gewonden zijn, valt me eerlijk gezegd nog mee als ik zie wat er naar beneden is gekomen."

Dik van Smirren filmde de installatie van het nieuwe brugdeel. "Heel heftig. Terwijl het brugdeel door twee grote kranen die ook in de Rijn op een groot ponton staan, wordt opgehesen, slingert het brugdeel naar de zijkant. Het slingert helemaal op de huizen en trekt daarbij de kranen om", vertelt hij. "Als je dat voor je ogen ziet gebeuren: dat is gewoon ontstellend."

Margot Truffino is eigenaar van een café, op enkele meters van de gevallen kraan. Ze kwam net aanrijden in haar auto, ze zag een kabel losschieten en daarna "de hele zooi omvallen". De brokstukken vlogen rond haar auto, net niet erop.

Volgens Truffino zijn in haar straat twee huizen helemaal weg. "Aan de overkant zijn vier of vijf huizen helemaal verwoest. De hele straat is afgezet. Alle huizen zijn ontruimd. Het staat helemaal vol met politie, brandweer en ambulances." Ze weet niet of er nog mensen onder het puin liggen.

Gekraak

"Op het moment dat de kranen omvielen, was ik net even binnen", zegt een man die vanuit zijn achtertuin de hele dag zat te kijken naar de werkzaamheden in Alphen aan den Rijn.

"Ik hoorde heel veel gekraak. Ik hoorde de twee bouwkranen omvallen", zegt hij. "De twee kranen en een stuk wegdek zijn op huizen terechtgekomen, zag ik later."

"Er staan vrij veel huizen daar langs de Rijn. Ik hoop maar dat veel mensen niet thuis waren en bijvoorbeeld op vakantie waren."

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van het ongeluk. Ook de ooggetuige kan daar weinig over zeggen. "Ik ben een leek, maar misschien dat het brugdeel te zwaar was. Of misschien zijn de bouwkranen door de wind gaan bewegen."

STER reclame