'Als je dat voor je ogen ziet gebeuren: dat is gewoon ontstellend'

tijd van publicatie

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/4 'Het klonk als onweer'

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/4 'Hij was al bang de hele dag'
3/4 De kranen zijn terechtgekomen op een aantal panden, onder meer op een tweedehandswinkel ANP
4/4 Schade aan een woning naast de tweedehandswinkel waar de kranen en het brugdeel op gevallen zijn Colette van Nunen/NOS

"Het was een ongelooflijke klap, het was een verschrikkelijk gezicht", zegt Robbert Gras, die ooggetuige was van het ongeluk met de kranen en het brugdeel in Alphen aan den Rijn.

"Je ziet zo'n grote kraan in een keer onderuitgaan. Zo'n groot apparaat waarvan je dat nooit verwacht, zie je in een keer in beweging komen", aldus Gras. "Dat er twintig gewonden zijn, valt me eerlijk gezegd nog mee als ik zie wat er naar beneden is gekomen."

Ooggetuige: het was hier heftig

Robbert Gras zag het ongeluk gebeuren en vertelt wat hij zag.

Dik van Smirren filmde de installatie van het nieuwe brugdeel. "Heel heftig. Terwijl het brugdeel door twee grote kranen die ook in de Rijn op een groot ponton staan, wordt opgehesen, slingert het brugdeel naar de zijkant. Het slingert helemaal op de huizen en trekt daarbij de kranen om", vertelt hij. "Als je dat voor je ogen ziet gebeuren: dat is gewoon ontstellend."

'Het was gewoon ontstellend'

Dik van Smirren filmde de installatie van de brug.

Margot Truffino is eigenaar van een café, op enkele meters van de gevallen kraan. Ze kwam net aanrijden in haar auto, ze zag een kabel losschieten en daarna "de hele zooi omvallen". De brokstukken vlogen rond haar auto, net niet erop.

Volgens Truffino zijn in haar straat twee huizen helemaal weg. "Aan de overkant zijn vier of vijf huizen helemaal verwoest. De hele straat is afgezet. Alle huizen zijn ontruimd. Het staat helemaal vol met politie, brandweer en ambulances." Ze weet niet of er nog mensen onder het puin liggen.

Gekraak

"Op het moment dat de kranen omvielen, was ik net even binnen", zegt een man die vanuit zijn achtertuin de hele dag zat te kijken naar de werkzaamheden in Alphen aan den Rijn.

"Ik hoorde heel veel gekraak. Ik hoorde de twee bouwkranen omvallen", zegt hij. "De twee kranen en een stuk wegdek zijn op huizen terechtgekomen, zag ik later."

"Er staan vrij veel huizen daar langs de Rijn. Ik hoop maar dat veel mensen niet thuis waren en bijvoorbeeld op vakantie waren."

Ooggetuige Alphen aan den Rijn hoorde de bouwkranen omvallen

Een man vertelt over de omgevallen bouwkranen in Alphen aan den Rijn.

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van het ongeluk. Ook de ooggetuige kan daar weinig over zeggen. "Ik ben een leek, maar misschien dat het brugdeel te zwaar was. Of misschien zijn de bouwkranen door de wind gaan bewegen."

STER Reclame