ANP
NOS Nieuws

Rijkswaterstaat: niet zwemmen tussen Katwijk en Scheveningen

Rijkswaterstaat adviseert strandgangers om niet het water in te gaan tussen Katwijk en Scheveningen. Er is daar namelijk zeevonk gesignaleerd. Dat is een algensoort die kan leiden tot irritatie aan de huid en luchtwegen.

Het negatief zwemadvies geldt voor de stranden bij Katwijk en Scheveningen. Op het strand van Wassenaar heeft de kustwacht de rode vlag inmiddels weggehaald en kan er weer gezwommen worden.

​Zeevonk ziet eruit als een klein doorzichtig ballonnetje met een staartje aan de achterkant. De algensoort kan bij warm weer leiden tot lichteffecten in de golven. Rijkswaterstaat is de alg nog aan het onderzoeken en komt later vandaag met een nieuw advies op basis van metingen.

Rode substantie in water blijkt Zeevonk

Rode gloed

Gisteren werden op last van de politie mensen uit het water gehaald, nadat er een rode gloed was gezien in de zee bij Wassenaar. Het was lang onduidelijk wat de roodbruine substantie die op het water dreef precies was.

Ook bij Ameland en Terschelling werd een rode gloed gezien. Bij de Waddeneilanden zijn er echter nog geen gevolgen voor strandbezoekers. Rijkswaterstaat voert een verkenningsvlucht uit om te kijken op welke plekken de zeevonk nog zichtbaar is.

Ondanks negatief advies, toch zwemmers in zee

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl